Russisk forsker frykter at det blir verre å være russer i Vesten

- Jeg håper folk greier å skille mellom de som støtter krigen og de som ikke gjør det, sier Andrey Chesnokov i Gjøvik.

Matematikeren Andrey Chesnokov ved NTNU sier det er tøft å være russer i dagens klima.
Publisert Sist oppdatert

Russeren flyttet fra hjembyen Moskva for snart 20 år siden og begynte ved NTNU i 2014. Først var han postdoktor i energi- og prosessteknikk i Trondheim, mens han de to siste årene har jobbet i Gjøvik med matematikk og litt data som fagfelt. Han er en av 45 ansatte fra Russland ved NTNU.

- Skal jeg være ærlig, så synes jeg det er noe forbanna dritt.

Andrey Chesnokov

Førsteamanuensen snakker rett fra levra når Universitetsavisa spør hva han synes om Russlands krigføring i Ukraina.

- Skal jeg være ærlig, så synes jeg det er noe forbanna dritt. Det burde aldri ha skjedd. De fleste russere jeg snakker med, mener det samme. Det er helt meningsløst, og Ukraina har aldri utgjort noen trussel mot Russland.

- Du er urban og har høyere utdanning. Da tilhører du vel det segmentet som er mest kritisk til politikken Putin og de rundt ham fører?

- Dette henger sammen med om man er utdannet og har tilgang til alternative kilder. Er det bare statlig TV de har tilgang på, blir de mindre kritiske.

Ifølge Chesnokov er det en del russsere som støtter Russlands krigføring i Ukraina. Han sier noen av dem er høyreekstreme og minner om de velgerne som ville ha Trump i USA.

- Det er ikke rart at det er Carl I. Hagen i Norge som erklærer støtte til Russland.

LES OGSÅ: Universiteter viser solidaritet med Ukraina

LES OGSÅ: Ingen sikre steder i Ukraina lenger

- For seint med sanksjoner

Selv valgte han å flytte fra Russland. Han tenkte allerede i 2004 at han som vernepliktig før eller seinere kan bli nødt til å delta i militære kriger, som den som nå foregår i Ukraina. Da ble utlandet alternativet.

- Jeg hadde alltid noe sånt i tankene, at de kan misbruke hæren som de når gjør i Ukraina.

Han er i kontakt med kompiser i Russland. De melder at fengselscellene er fulle med folk som er imot krigen. Politiet tar dem som er ulydige og setter dem bak lås og slå.

Chesnokov har merket seg hvordan stemninga er for øyeblikket. Det er ikke lett overalt å snakke eller være russisk. I Tjekkia hørte han folk ble kastet ut av en taxi for å snakke russisk. I Norge opplever også russere å bli hetset.

Så er det sanksjonene, da. Han mener de må ramme Putin og hans støttespillere og ikke russere som selv er motstander av krigen i Ukraina. Dessuten burde sanksjonene kommet tidligere. Vesten skulle tidligere rammet de nærmeste miljøene rundt Putin.

- Nå er det for seint. Når Putin nå begynner å true med kjernefysiske våpen, da holder det ikke å svare med økonomiske sanksjoner.

LES OGSÅ: Ukraine´s flag raised over University of Oslo

LES OGSÅ: Forsker: - Putin har vært klar og tydelig i 20 år

Tidsskrift takket nei

Russere begynner å merke at de er støtt ut i kulda. En kollega i Russland har vært fagfelle ved Journal of Molecular Structure i mange år. Nå har han mottatt et brev fra det vitenskapelige tidsskriftet.

«I regret to inform you that your manuscript cannot be considered for publication in the Journal of Molecular Structure. The editors of this journal, in the full assumption of their responsibilities as scientists and academics, decided not to consider any manuscript authored by scientists working at Russian Federation institutions as a result of the invasion of Ukraine by the Russian Federation», heter det blant annet i brevet.

- Å sende et slikt brev, er å gå for langt. Akademia har slitt de siste årene i Russland, penger har i stedet gått til våpen. Jeg vil si at det ikke er universitetene, høyskolene og forskningsinstituttene som skal straffes.

LES OGSÅ: Tidsskrift boikotter forskere i Russland

Det som skjer nå er ganske ødeleggende for Russlands økonomi, tror Andrey Chesnokov. Industri og forskning er flettet sammen globalt og landene er avhengige av hverandres ideer og komponenter.

- Blir det et nytt jernteppe der dette samarbeidet stopper opp, vil det først og fremst ramme den vanlige russer.

Svart-hvitt

Han forteller at han har vært ganske syk i det siste. Det kan være korona, men det kan også være den psykologiske belastninga ved å være russer i dagens situasjon. Da hjalp det veldig at han fikk et oppmuntrende brev fra NTNU, som viste forståelse.

- Men det er langt fra alle som vil støtte både ukrainere og russere nå. Jeg har ikke erfart noe hets ennå, men jeg tror det vil komme. Har du russisk pass, så kan du bli oppfattet som medskyldig uansett hva du mener.

Han mener det kreves høy grad av refleksjon å skille mellom dem som støtter krigen og som ikke gjør det.

- Verden blir dessverre svart-hvitt.

En kompis med russisk bakgrunn studerer i Utrecht i Nederland. Der har universitetet sendt felles brev til russere og ukrainere, med forståelse for at alle sliter.

- Det er veldig viktig at Vesten skjønner at langt fra alle russere støtter Russland og at det er psykologisk belastende for dem nå.

Chesnokovs datter er 4 år. Hun er født i Bergen, har russisk statsborgerskap og har besøkt Moskva én gang.

- Det er klart for alle at hun er helt uskyldig i det som skjer. Når man innfører sanksjoner, kan det være en test å bruke: Fører tiltakene til at også hun blir straffet, eller ikke?

- Feilvurderte Ukraina

- Ser du på det som nå skjer som kun Putins verk, eller har han støtte fra mange rundt seg?

- Det er ikke helt et enkeltmannsforetak, men består av tidligere KGB-agenter. Det er menn i 60-årene i all hovedsak, hevder han.

Ifølge russeren påstås det i alternative medier at Putin ikke har tilgang til Internett. De opplysningene han mottar, får han på papir, slik det var vanlig for 20 år siden.

- Folk rundt ham har stor innflytelse samtidig som de ikke vil gi ham opplysninger som strider mot det han mener. Jeg tror det gjorde at han feilvurderte Ukraina. Planen var å gjøre seg ferdig raskt.

Chesnokov sier at til tross for presidenten har en liten gruppe rundt seg som henger tett sammen, og som har nøyaktig samme bakgrunn og felles politisk syn, er det også misnøye blant folk tett på Putin.

- Jeg veit ikke sikkert, men det handler om økonomi. Har du kjøpt deg slott i Frankrike eller en villa i Italia, vil du ikke bli hindret i å bruke dem. Oligarkene vil bruke alle de pengene de har og vil ha mer penger.

Han tror det kan føre til at det kan bli en intern oppvask.

- Da får vi håpe de stenger Putin ned i en kjeller og ikke gir ham noe annet enn mat.