Ytring

På tide at NTNU også tar et skippertak

- Det er jo litt underlig at NTNU igjen oppfører seg som om de ble helt tatt på senga, skriver student Nora Røhnebæk Aasen i denne ytringen

Spørsmålet til NTNU blir hvorfor dere ikke forberedte en alternativ gjennomføring av eksamen? Er dette optimisme eller latskap? Spør student Nora Aasen
Spørsmålet til NTNU blir hvorfor dere ikke forberedte en alternativ gjennomføring av eksamen? Er dette optimisme eller latskap? Spør student Nora Aasen
Publisert Sist oppdatert

De fleste studenter ønsket seg nok en vanlig eksamensperiode. Slik ble det ikke. For fjerde gang får vi en eksamensperiode som er sterkt preget av at koronapandemien fortsatt pågår i landet vårt.

Les den setningen en gang til. For fjerde gang! Derfor er det jo litt underlig at NTNU igjen oppfører seg som om de ble helt tatt på senga. Påstår ledelsen at tanken på en oppblomstring av smitte inn i vinterstiden ikke har streifet dem engang? FHI advarte i hvert fall mot den situasjonen allerede tidlig i høst. Så da blir spørsmålet til NTNU: Hvorfor har dere ikke forberedt en alternativ gjennomføring av eksamen? Er dette optimisme eller latskap?

Nå skal ikke jeg påstå at omikron, og de medfølgende tiltakene, var forutsigbare for NTNU eller noen andre. Likevel, byrden av konsekvensene er det igjen studentene som må bære. Det er uansvarlig av NTNU som institusjon og late som om det er riktig eller forsvarlig å fortsette med fysisk eksamen. Enda verre er det jo at de ikke sender noen signaler om at de jobber med en alternativ plan for trygg gjennomføring, til tross for en storm av klager og en underskriftskampanje blant sine egne studenter. I tillegg til risikoen for å bli smitta, slik vi nå vet at fullvaksinerte blir av omikron-viruset, er det en stor psykisk påkjenning og distraksjon for studenter å bekymre seg for å havne i karantene eller ta med smitte hjem. Det trenger vi ikke på toppen av en allerede slitsom eksamensperiode.

Det er ikke mulig å lage en faglig forsvarlig hjemmeeksamen over natten, og det kan jeg forstå. Det jeg ikke skjønner er hvorfor det ikke ble laget en plan for de seneste fysiske eksamenene da man så at smitten i Norge blusset opp igjen. Å lage en faglig forsvarlig hjemmeeksamen på 3 uker må vel kunne gå an? Eller enda bedre: Hvorfor ble det ikke bare laget en alternativ hjemmeeksamen i oktober, som man kunne ha på lur i tilfelle man trengte det? Igjen tar jeg meg selv i å tenke: Er dette optimisme eller er det bare latskap?

Som en avslutning på dette eksamenskaoset skal matematikk 1 eksamen avholdes i januar. Argumentet til NTNU var at man ikke klarte å avholde en fysisk eksamen før jul, og at digital eksamen ikke var et alternativ. Nå som smitten blusser opp, og vi alle husker at campus holdt stengt nesten hele januar etter forrige julefeiring, så håper jeg at NTNU kan garantere at matematikk 1 eksamenen kan avholdes som planlagt. Over 1500 førsteklassinger ved universitetet har bestilt reise tilbake til byen, på bekostning av juleferien, fordi de skal møte opp på fysisk eksamen. Hvis NTNU ikke kan forsikre at den blir gjennomført fysisk som planlagt må de ta en avgjørelse på det med en gang. Å endre til hjemmeeksamen etter at studentene har reist opp til en tom by vil gå (enda mer) imot universitetets budskap om å verne de nye studentene under pandemien.

Jeg er flau på universitetets vegne. NTNU sier de er et universitet som streber etter innovasjon og kreative løsninger, men får stryk av sine egne studenter på hjemmebane. NTNU burde møtt eksamensperioden med samme holdning som studenter: Jeg har kanskje ikke forberedt meg nok, men da må jeg bare sette meg ned og ta et skippertak. I stedet har de latt et synkende skip gå ned med studentene ombord. Jeg bare håper at nyttårsforsettet til NTNU blir å klare å avholde en god eksamensperiode under korona. På femte forsøk.