Open access:

Nye avtaler gir kvoteordning på vitenskapelig publisering

Avtalene mellom Unit og de fire store vitenskapelige tidsskriftforlagene legger opp til publiseringsnivå på høyde med tidligere år. Dersom en ønsker å publisere mer enn tidligere kan det føre til ekstrautgifter for forfatter eller institusjon.
De nye avtalene med de fire største forlagene har et tak på hvor mange artikler hver institusjon kan publisere åpent uten å eventuelt måtte betale ekstra. 
        
            (Foto: Tor H. Monsen)

De nye avtalene med de fire største forlagene har et tak på hvor mange artikler hver institusjon kan publisere åpent uten å eventuelt måtte betale ekstra.  Foto: Tor H. Monsen

- I de fire avtalene har vi et visst antall artikler som kan publiseres åpent per år, et antall som tilsvarer det som normalt er blitt publisert hos forlaget. Det varierer litt for de fire avtalene om disse kvotene er på hundre prosent av tidligere antall årlige publikasjoner fra dag en, eller om det er en opptrapping, sier Tore Nilsen, seniorrådgiver i Direktoratet for IKT og fellestjenester i høyere utdanning og forskning (Unit).

De har forhandlet med forlagene på vegne av norske forsknings- og høyere utdanningsinstitusjoner.

- De enkelte institusjonene som er med i avtalene betaler sin andel av disse, som tidligere. Dette har vært tradisjonelle abonnementsavtaler med kun lesing som nå også inneholder muligheten for å publisere artikler åpent. Det vil si at den enkelte forfatter kan publisere åpent uten å betale publiseringsavgift.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

Tre muligheter om kvoten fylles

Men selv om institusjonene har betalt for at vitenskapelige artikler skal publiseres åpent gjelder ikke det alle artikler uansett. For en kvote er en kvote, og de har som kjent et tak.

- Dersom vi skulle komme i en situasjon hvor vi publiserer utover denne kvoten har vi som utgangspunkt tre alternativer. Enten sendes det faktura fra forlaget til den enkelte institusjon for publisering utover kvoten, den enkelte forfatter må selv betale publiseringsavgiften utover årlig kvote eller det stenges for åpen publisering resten av året. Dette er noe vi vil diskutere med institusjonene dersom en slik situasjon kunne oppstå, sier Nilsen.

Lange forhandlinger

Da avtalene med tidsskriftforlagene Elsevier, Springer Nature, Tayolr & Francis og Wiley gikk ut ved nyttår, ble det klart at Unit måtte forhandle på overtid for å berge tilgangen til de vitenskapelige tidsskriftene.

To og en halv måned på etterskudd ble Wiley det første forlaget Unit fikk signert en avtale med. En drøy måned senere fulgte Elsevier etter. Først nå i starten på oktober, ti måneder etter at den forrige avtalen gikk ut, ble en ny avtale med Taylor & Francis signert.

Det siste av de fire store forlagene, Springer Nature, er det fortsatt ikke signert en endelig avtale med, til tross for at Unit i slutten av juni kunne fortelle at de hadde signert en intensjonsavtale med forlaget. Intensjonsavtalen sier at norske forskningsinstitusjoner fra og med 2020 vil få tilbud om en avtale som oppfyller kravene til åpen publisering.

Fra 2020 skal Unit også forhandle frem nye avtaler med følgende forlag: Association for Computing Machinery, American Chemical Society, Cambridge University Press, Idunn, Oxford University Press og Sage Publishing.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Akademisk frihet vs. ytringsfrihet:

- Varsellampene bør blinke når en leder «vil ta en prat»

Hvem skal avgjøre når en forsker som uttaler seg i det offentlige rom går utenfor eget kompetanseområde? - Ingen andre enn forskeren selv, mener Espen Leirset.

Gjesteskribenten:

ABE-«reformen» – når er det nok?

Det er klart at en årlig reduksjon av budsjettet på 0,5–0,8 prosent må slutte på et tidspunkt. Kunsten er å vite når nok er nok.

Koronaviruset:

Må holde seg hjemme etter besøk i Italia

Sosiolog Arve Hjelseth kom fra Nord-Italia på mandag. I dag har han hjemmekontor i tråd med NTNUs reiseråd.

Korona i Firenze:

- Her går livet som normalt

- Personlig tar jeg dette med relativt stor ro, sier professor Kristian Steinnes på telefon fra sitt kontor i utkanten av Firenze.