- Forskerne tvinges til å gi fra seg kontrollen over materialet sitt med Plan S

Forskerforbundet er kritisk til rettighetslisensen som skal brukes ved Plan S. – Vi kan ikke skjønne hvorfor Forskningsrådet ønsker at det skal være mulig å endre på innholdet i artiklene, eller hvorfor de ønsker fri kommersiell bruk, sier spesialrådgiver Jon Wikene Iddeng i Forskerforbundet.

UNDERLIG: Jon W. Iddeng, rådgiver i Forskerforbundet, synes det er underlig at Forskningsrådet ønsker den mest åpne lisensen.
Publisert Sist oppdatert

Seniorrådgiver Henrik Karlstrøm ved NTNU uttalte nylig at han tror mange forskere ikke vet hva de skriver under på, når de signerer en standardskontrakt om publisering med ett av de store forlagene.

Spesialrådgiver Jon Wikene Iddeng i Forskerforbundet mener Plan S tvinger forskerne til å gi fra seg kontrollen over forskningsartiklene sine.

– Forskerne har iallfall stått fritt til å publisere i for eksempel Elsevier, det har vært deres frie valg. Med Plan S blir det et påbud om at all forskning skal publiseres etter en åpen CC-BY-lisens. Da tvinges de til å gi fra seg kontrollen over materialet sitt, sier Iddeng.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

Kommersiell fri bruk

CC-lisens står for Creative Commons- lisens. Det er en standardisert måte å gi tillatelse til bruk av egne kreative verk.

Det finnes flere ulike CC-lisenser, som beskytter opphavsretten på ulike måter.

Forskningsrådet ønsker å gå for en type rettighetslisens som gir fri gjenbruk av materialet som publiseres, dette er den mest åpne varianten – såkalt CC BY.

– Forskerforbundet er imot at denne typen CC-lisens skal brukes. Den gir andre muligheten til å endre og bygge videre på forskningsartikkelen, og til å bruke innholdet til kommersielle formål. Dette er ikke i tråd med norsk opphavsrett, sier Iddeng.

– Hva er problematisk med at lisensen åpner for kommersiell bruk?

– Vi er slett ikke imot at forskning skal føre til kommersialisering. Det er imidlertid ikke nødvendig at forskeren skal gi fra seg retten til selve åndsverket, sier Iddeng.

Trenger ikke forfatterens godkjennelse

Han tar som eksempel en forskningsartikkel som inneholder en tekstpassasje, figur eller et produktdesign.

– Vi ser ingen grunn til at andre skal få lov til å ta eierskap til dette og utnytte det kommersielt uten forfatterens godkjennelse, slik denne lisensen åpner for, sier Iddeng.

Det kan også være mulig å systematisere metadata fra et stort antall artikler, for å sette det i en ny sammenheng, og slik tjene penger på systematiseringen. Metadata er dataene som ligger bak og beskriver andre data.

– Metadata kan i framtiden brukes til formål vi ikke i dag kan overskue og kanskje slett ikke ønsker oss. Det er naivt å gi fra seg eierskapet til dette for all framtid, sier han.

Lite gehør fra Forskningsrådet

Iddeng synes også det er problematisk at det er lov til å endre på teksten i forskningsartikkelen.

– Det vil bety at andre kan bruke innholdet i din tekst i sine egne utgivelser, i omskrevet eller komprimert form, så lenge de henviser til deg. Dette er forskningsetisk problematisk, fordi det kan gjøre det vanskelig å se hva du er sitert på, og hva den andre forfatteren selv har føyd til. Selv synes jeg det er ok at andre siterer meg, men jeg ønsker at det skal komme tydelig fram hva jeg har sagt eller ikke sagt, sier Iddeng.

Han synes det er underlig at Forskningsrådet ønsker denne CC- varianten.

– Det er den mest radikale lisensen. Vi kan ikke skjønne hvorfor Forskningsrådet ønsker at det skal være mulig å mikse og endre på innholdet i artiklene, eller hvorfor de ønsker fri kommersiell bruk, sier han.

Iddeng mener Forskningsrådet heller kunne valgt en annen type CC-lisens.

– Det er flere som er mer moderate, og mer i tråd med norsk opphavsrett. Vi har forsøkt å si ifra om dette, men har fått lite gehør, sier han.

Ønsker ubegrenset tilgang

Forskningsrådet har tidligere sagt til Universitetsavisa at de mener en viktig del av Plan S er at forskere beholder rettighetene til materialet sitt, istedenfor å overføre rettighetene til et forlag.

– Coalition S har foreløpig vurdert at lisensen CC BY bør være foretrukken lisens. Det er denne lisensen som mest effektivt støtter målet om global og ubegrenset tilgang til vitenskapelige resultater. Dette er også i tråd med Berlin-deklarasjonen om åpen tilgang, sier administrerende direktør John- Arne Røttingen.

Coalition S er den internasjonale koalisjonen som står bak Plan S. Også lisensene CC BY-SA og CC0 public domain kan brukes, ifølge Forskningsrådet. De gir også ubegrenset tilgang.

Les mer om Plan S her.

Vurderer mer restriktiv lisens som unntak

Røttingen sier at CC-lisensene krever at opphavspersonen alltid oppgis når arbeidene gjenbrukes i andre sammenhenger.

– Men vi ser at det er uttrykt bekymringer når det gjelder gjenbruk av deler av et verk. Vi har foreslått at Coalition S vurderer kravet og undersøker om en mer restriktiv lisens når det gjelder å gjenbruke deler av et verk kan brukes som unntak for noen felt, sier Røttingen.

Han mener imidlertid ikke at det bør være noen kommersiell begrensning i lisensen.

– Dette er fordi vi ønsker at forskningsresultater skal være fellesgoder som kan utnyttes videre, også i kommersielle sammenhenger dersom det er aktuelt, sier Røttingen.

Han mener definisjonen av «kommersiell» i denne sammenhengen er uklar.

– Å bruke en restriktiv lisens kan ha utilsiktede følger for gjenbruk av forskningsresultater, for eksempel i undervisningssammenheng eller som data for sekundærforskning, sier han.

LES OGSÅ: Svensk undersøkelse viser stor bruk av piratnettsted
LES OGSÅ: Forskningsrådet går ut mot piratnettsteder