Hjemme hos rektor:

- Plutselig er vi nesten et helt nettbasert universitet

NTNU-rektor Anne Borg løper fra møte til møte uten å reise seg. - Folk har kastet seg rundt for å finne ut av hvordan vi skal få til dette. Det gjør meg til en veldig stolt rektor, sier Borg når UA besøker hjemmekontoret hennes.
Anne Borg bruker kjøkkenet som hjemmekontor når UA er på besøk fredag. NTNU ønsker at flest mulig skal ha hjemmekontor som følge av koronapandemien. Rektor er intet unntak, selv om hun enkelte ganger må innom sitt egentlige kontor på Gløshaugen. 
    
      (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Anne Borg bruker kjøkkenet som hjemmekontor når UA er på besøk fredag. NTNU ønsker at flest mulig skal ha hjemmekontor som følge av koronapandemien. Rektor er intet unntak, selv om hun enkelte ganger må innom sitt egentlige kontor på Gløshaugen.  Foto: KRISTOFFER FURBERG

Kalenderen ser annerledes ut, men NTNU-rektor Anne Borg har fortsatt mye å gjøre. Koronapandemien har ført til at hun, som så mange andre ved NTNU og ellers i samfunnet, har hjemmekontor.

- Det er fortsatt ganske mange møter, men vi tar dem digitalt, sier Borg mens UAs utsendte holder seg på trygg avstand hjemme på Borgs kjøkken fredag ettermiddag, rett ved NTNUs campus på Moholt.

- Jeg synes det er helt fantastisk hvordan folk står på for å takle den situasjonen vi står i. Jeg er virkelig imponert over hvordan ansatte trår til og omstiller seg. Plutselig er vi nesten et helt nettbasert universitet, og folk har kastet seg rundt for å finne ut av hvordan vi skal få til dette. Det gjør meg til en veldig stolt rektor, fortsetter NTNU-rektoren.

Ble sjekket på kontoret

NTNUs retningslinjer i koronatiden er utfyllende. Det som merkes best er at studenter ikke skal oppholde seg på campus og at ansatte som hovedregel skal jobbe hjemmefra.

Praktiseringen av stenging av universitetene i Norge er ulik, skriver Khrono.

- Det er noen som tror at det ikke er lov for forskere å sitte på kontoret å jobbe. Det er det, sa statsråd Henrik Asheim i et nettmøte med avisens lesere.

- NTNU er ikke stengt, men vi ønsker at flest mulig skal ha hjemmekontor. Retningslinjene vi har utarbeidet for tilstedeværelse på campus har ikke forandret seg i løpet av perioden med tiltak, presiserer Borg overfor UA.

Selv har hun vært innom kontoret noen ganger etter at hjemmekontorperioden startet. Blant annet har UA fått høre at Borg tidligere på dagen vi møter henne fikk besøk på kontoret av en ansatt i campusservice som sjekket hvem som var der.

- Det var betryggende at jeg ble spurt om hva jeg gjorde der. Er det noe prekært som en trenger å gjøre, kan en dra til kontoret. Jeg har ikke scanner og printer hjemme, så jeg måtte til kontoret for å underskrive og scanne et dokument. Det er greit å dra innom kontoret om du må hente noe eller om det er noe du absolutt må dit for å få gjort. Noen må også være på campus for å holde viktige funksjoner i gang, sier Borg.

- NTNU er ikke stengt, men vi ønsker at flest mulig skal ha hjemmekontor, presiserer rektor Anne Borg. 
    
      (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

- NTNU er ikke stengt, men vi ønsker at flest mulig skal ha hjemmekontor, presiserer rektor Anne Borg.  Foto: KRISTOFFER FURBERG

 

NTNU skal vise forståelse

Hun vet at mange ansatte har en vanskelig arbeidssituasjon nå, og sier at NTNU skal være forståelsesfulle.

- For eksempel har mange omsorgsoppgaver nå som både skoler, barnehager og ulike institusjoner er stengt. Det er en ganske krevende situasjon for mange. Vi har forståelse for situasjonen, og ved behov og usikkerhet bør de ansatte snakke med sin nærmeste leder. Med de fleste på hjemmekontor skal vi også huske at det kan bli ensomt for mange kolleger. Derfor er det lurt å holde digital kontakt på ulike måter, også utover formelle møter. 

Borg angrer ikke på noen av tiltakene NTNU har gjort i forbindelse med koronapandemien og mener universitetet hele tiden har vært i forkant. Blant annet ved å sette beredskap allerede i slutten av januar.

- Når ting begynte å skje i Kina var det åpenbart at dette potensielt var noe som kunne berøre oss. Det var ikke alle som var like fornøyde når vi avlyste ekskursjoner, men vi ser nå at det var den riktige avgjørelsen, sier Borg og sikter til saken om at 1200 studenter måtte avlyse studieturer.

- Nå har vi begynt å jobbe med en plan for hvordan NTNU vil bli berørt av forskjellige tidsperioder i pandemien. Vi jobber og tenker fremover. Det tror jeg er veldig viktig allerede nå, fortsetter NTNU-rektoren.

Vil gjennomføre eksamener på planlagte datoer

Torsdag ble det klart at det ikke blir eksamener som kreves fysisk oppmøte ved NTNU i vårsemesteret. Borg sier det var viktig å gi denne beskjeden allerede nå for å gi ansatte og studenter forutsigbarhet. Utgangspunktet er at alle eksamener skal gjennomføres på de allerede planlagte datoene.

Det er flere alternativer til eksamen med fysisk oppmøte. Blant annet skriftlig hjemmeeksamen og muntlig eksamen via video. Hvilken av disse det blir, er opp til fagmiljøene. Fakultetene har frist til 31. mars med å melde inn hvilke eksamensformer de ønsker. I tillegg til at det ikke blir eksamen med fysisk oppmøte, kan karaktersettingen endres fra bokstavkarakterer til bestått eller ikke bestått.

Før pandemien traff verden med full styrke hadde NTNU 1200 studenter i utlandet. Borg forteller at universitetet har jobbet febrilsk med å få hjem flest mulig, og skryter av fakultetenes arbeid med dette.

- Vi har dessverre fortsatt mellom 100 og 200 studenter i utlandet som ikke har kommet seg hjem på grunn av manglende flyavganger og andre årsaker. Jeg skulle ønsket at vi fikk dem hjem, og håper vi finner en løsning på dette. Noen vil jo også være der de er, og det er selvsagt opp til dem, men jeg tenker en del på dem som vil hjem og ikke nå kommer seg hjem. Jeg vet at fakultetene og Internasjonal seksjon følger opp de som trenger bistand fra NTNU, sier Borg.

Håper studentene tar vare på hverandre

Rektoren tenker også en del på studentenes psykiske helse.

- Nå er de ikke på campus og kan føle på ensomhet, samtidig som at mange har økonomiske bekymringer. Jeg er opptatt av at studentene skal ha det bra, og det er viktig å ta vare på hverandre nå. Jeg vet at mange er flinke til det, og ser blant annet at noen studenter har opprettet en nettside for å hjelpe folk som må holde seg hjemme i karantene. Det er veldig mye flott innsats og jeg vil minne om at Sit har en samtaletelefon studentene kan ringe til. Det er viktig å ha noen å snakke. Jeg vil også oppfordre studentene til å bruke hverandre og ta vare på hverandre, sier Borg.

Forsinkelser i studiegjennomføringen er også et usikkerhetsmoment for en del studenter. Borg sier det kan bli forsinkelser for en god del av dem som holder på med bachelor- og masteroppgaver fordi de ikke har tilgang til campus, datakilder, bedrifter de jobber opp mot og andre elementer. NTNU jobber med å finne ut hvordan situasjonen kan avhjelpes for dem det gjelder, men har foreløpig ikke hele svaret.

Det er også uavklart hvordan forsinkelser for stipendiater skal håndteres. UA får opplyst av fagforeningen Tekna ved NTNU at de blir kontaktet av mange som har spørsmål om muligheten til å få forlenget stipendiatperiodene sine da stengte laboratorier og barnepass gjør at de ikke får gjort stort.

- Vi skal håndtere dette på en ordentlig måte. Det må gjøres på individuell basis. Vi jobber med retningslnjer for dette, som skal være ferdige før påske, sier Borg.

Tror koronakrisen gir varig digitalt løft

Hvordan koronapandemien påvirker verden, Norge og NTNU om noen måneder, vet ingen. Rektor Borg håper alle de som i utgangspunktet hadde tenkt å studere til høsten søker studieplass.

- Vi skal forberede oss til å ta dem imot. Jeg gleder meg til å ønske nye studenter velkommen, enten det blir på en vanlig immatrikulering med masse folk eller om det blir digitalt. Dette skal vi få til uansett.

- Hvordan ser NTNU ut på den andre siden av koronakrisen?

- Vi har allerede hevet oss digitalt på mange måter. Jeg ser for meg at vi kommer til å bruke digitale møter mye mer etter at vi er ferdige med denne fasen enn vi gjorde før. Jeg er optimistisk på at dette skal bety at vi ikke trenger like mange flyreiser. Jeg var selv med på en digital konferanse forrige uke, og det fungerte veldig fint.

- Blir alle eksamener digitale fra nå av?

- Det var allerede planlagt at over halvparten av eksamenene skulle være digitale i år. Noen ganger er det lettere å kombinere med papir, men jeg er helt sikker på at bruk av digitale muligheter kommer til å øke som følge av situasjonen vi er i nå. Dette har trigget nye tanker og ideer hos mange, sier Borg før hun må gå i et viktig møte med Sentralt samarbeidsutvalg (Sesam), helt uten å reise seg fra stolen ved kjøkkenbordet.

Det er ikke slutt på møteaktiviteten, selv om det ikke er fysiske møter. Her er Anne Borg i gang med et møte i Sentralt samarbeidsutvalg (Sesam) ved NTNU.  
    
      (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Det er ikke slutt på møteaktiviteten, selv om det ikke er fysiske møter. Her er Anne Borg i gang med et møte i Sentralt samarbeidsutvalg (Sesam) ved NTNU.   Foto: KRISTOFFER FURBERG

 
UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

UA mener:

Dekantilsettinger: Utvalget av kandidater er for skrint

Prosessen med å ansette prorektorer er avsluttet. Snart skjer tilsetting av NTNUs dekaner. Sikrer dagens ordning at man får et godt nok utvalg av kandidater? Tja.

Gjesteskribenten:

Jeg valgte å si nei til cellegift

Mitt såkalte valg var jo ikke noe som ble gitt meg. Det oppsto fordi jeg stilte spørsmål.

- Hvorfor er det viktig å diskutere medvirkning?

- Debatten om medvirkning kommer aldri opp ved utenlandske universiteter. Hvorfor er den så viktig i Norge? spurte eksternt styremedlem Maria Strømme.

PST: Kina og Russland spionerer på norsk oljeteknologi

PST mener russiske, kinesiske og andre lands etterretningsorganisasjoner henter informasjon om den Norske oljesektoren.