Nesna:

- Lærere står i gangen og gråter. De veit ikke sin arme råd

- Jeg har vondt i hjertet mitt og det har vært mange søvnløse netter, sier seniorrådgiver Torill Risøy på nedleggingstruede campus Nesna.

Det tar på å være truet av nedlegging: - Det er helt grusomt å konsentrere seg til eksamen, sier student Cathrine Øines Dishington Johnsen.
Publisert Sist oppdatert

Onsdag beordret verneombudet stans i arbeidet på campusen for å ta vare på de ansattes psykiske helse. Ansatte sliter med hodepine, lite søvn om natta og andre helsemessige plager som slitenhet og utmattelse.

Risøy ble ansatt i 1994, det samme året som Nesna lærerhøgskole ble omorganisert til Høgskolen i Nesna. 25-årsfeiringa som ansatt blir overskygget av ei ny omorganisering. Ledelsen ved Nord universitet vil legge ned campus Nesna. Usikkerheten om hva som skal skje, tar på.

- Jeg har spurt mannen min om vi skal flytte til Bodø eller Levanger, men har ikke fått noe svar, sier hun galgenhumoristisk. For flytte vil hun ikke.

- Ikke noe gøy

Det er mange følelser som virvles opp når arbeidsplassen står i fare. Risøy sier at mange føler seg lurt og tråkket på og beskriver det slik: Lovnadene i fusjonsplattformen da Nesna ble en del av Nord universitet, betydde ingenting likevel. Der stod det at studiestedene skulle bevares. Det framstilles som at de ansatte på campus Nesna ikke kan noe, de rekrutterer ikke nok studenter, de har for få studier. Samtidig er studier trukket tilbake og velferdstilbudene for studentene lagt ned.

- Dette har vært en villet politikk og de har gjort alt dette for å gjøre det lett å fatte et vedtak om nedlegging, sukker Risøy.

De ansatte har det ikke bra, forteller hun. Før var arbeidsmiljøet godt. De ansatte var løsningsorienterte, nå er alt bare problemorientert. De opplever at det sitter noen langt unna og kontrollerer det de gjør. Når de prøver å argumentere for campusen, preller det av som vann på gåsa.

- Nei, det er ikke noe gøy. Det er frustrerende, men de ansatte er utrolig dedikerte og prøver å gjøre en så god jobb som mulig, sier hun.

Det er mange spørsmål og så få svar å få, mener hun.

- Når fusjonsplattformen ikke gjelder, gjelder ikke fusjonen da? Vi får ikke svar. Det gjør at vi ikke får sove. Når du jobber under slik usikkerhet så lenge, da tærer det på.

Ironisk nok har Torill Risøy skrevet en master om psykososiale arbeidsmiljøfaktorer ved Handelshøgskolen i Bodø, som er en del av Nord universitet. Den handler om hvordan man kan bruke posititvt lederskap til å bedre det psykososiale arbeidsmiljøet i en virksomhet.

- Det er underlig at de ikke leser sitt eget pensum. Det er et stykke mellom liv og lære, sier hun.

- Hvordan tror du det går? Blir campus Nesna lagt ned?

- Nei, jeg vet ikke. Jeg tror styret har bestemt seg. Noen over må gripe inn og si hva de mener. Jeg kan ikke forstå at de mener at vi ikke skal ha lærerutdanning på Helgeland med 80 000 innbyggere? Vi trenger å ta hele landet i bruk, sier hun.

LES OGSÅ: Opposisjonen kritisk til kutt av studiesteder

LES OGSÅ: Rektor om hvorfor hun vil kutte studiesteder

Rektor: - Forstår at det er vanskelig

Rektor Hanne Solheim Hansen sier, ifølge NRK, at hun har forståelse for at arbeidssituasjonen på Nesna er krevende i den fasen universitetet er i. I ei pressemelding står det at ledelsen ved Nord universitet har kontakt med verneombudene for å finne tiltak som kan løse situasjonen.

– Vi skjønner at forslaget til ny studiestedsstruktur gjør situasjonen vanskelig for våre ansatte på Nesna. Vi jobber godt sammen med de tillitsvalgte, og er samtidig opptatt av å ha god dialog med verneombudet, skriver rektoren i pressemeldinga.

Torsdag klokka 12.00 var det møte mellom representanter fra ledelsen og verneombudet på campus Nesna for å snakke om situasjonen på campusen.

- Kan ikke bare flytte

Mens ansatte henger med hodet, har studentene eksamener både denne uka og i neste uke.

- Det er helt grusomt å konsentrere seg til eksamen. Hodet er fullt av bomull, sier Kathrine Øines Dishington Johnsen, som er lærerstudent og studentrepresentant på campus Nesna.

Hun bekrefter at mange ansatte har det tøft.

- Lærere står i gangen og gråter. De veit ikke sin arme råd. Likevel står de på og gjør alt for å hjelpe oss. Vi studentene støtter lærerne og forstår at verneombudet stengte arbeidsplassen. Dette er ikke deres feil, det er Nord universitet sin feil, mener Johnsen.

Studentene har fått beskjed fra ledelsen ved universitetet om at et eventuelt nedleggingsvedtak ikke skal ramme studentene og at de skal sørge for at de får tatt eksamen.

LES OGSÅ: Innstiller på å legge ned studiesteder

LES OGSÅ: - Rapporten er helt fjern

Særlig én setning i rapporten fra Nord universitet om framtidige studiesteder, vekker harme hos ansatte og studenter:

«Studietilbudet på Nesna er primært samlingsbasert og har kun 21 tilstedeværende studenter (2018)»

- I rapporten har de ikke regnet oss som fulltidsstudenter fordi vi tar samlingsbaserte studier. Jeg er fulltidsstudent, men jeg er ikke på campusen hver dag. I realiteten er vi over 400 studenter på campus, i fjor høst var vi over nye 60 studenter. Verden er blitt slik, du kan ta den informasjonen og de data som er tilgjengelige og bruke den for å fremme din sak, hevder hun.

Denne formuleringa irriterte studentene såpass at de stilte seg opp og ble fotografert for å vise at de er atskillig flere enn 21 studenter.

- Det som er utfordrende for oss studenter, er at de stigmatiserer oss. De sier vi er lavt kvalifisert og leverer dårlige resultater, men det stemmer ikke. Vi må ha bedre karaktersnitt for å komme inn i Nesna sammenliknet med Bodø.

Johnsen forteller at hun føler seg som et objekt, som kan flyttes til Bodø eller Levanger. Men med barn og hus kan hun ikke uten videre flytte til Bodø.

- Mange er i samme situasjon. Det er en grunn til at mange tar samlingsbaserte studier, det er fordi de ikke har mulighet for å pendle, sier hun.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

Torill Ringsøy, Fakultet for lærerutdanning, økonomi, Nesna.
Hanne Solheim Hansen
Studentene vil vise at det går flere studenter på Nesna enn 21.