– Rapporten er helt fjern

Flere reagerer kraftig på Nord universitets endring av studiestruktur.
En ny rapport foreslår å omorganisere store deler av Nord universitet. Forslaget innebærer å flytte flere fagmiljøer til de største campusene. 
        
            (Foto: Nord universitet)

En ny rapport foreslår å omorganisere store deler av Nord universitet. Forslaget innebærer å flytte flere fagmiljøer til de største campusene.  Foto: Nord universitet

– Vi opplever at dette er en rapport med en konklusjon som var bestemt på forhånd før den ble skrevet, sier Kristen Okstad, som er tillitsvalgt ved Nord universitet i Namsos.

Konstituert rektor Hanne Solheim Hansen har nå lagt fram sin innstilling til endring av universitetets studiestruktur. Rapporten foreslår at campusene i Nesna og Sandessjøen legges ned, og at fagmiljøene i Namsos og Stokmarknes skal flyttes. Fagmiljøet for sykepleier og vernepleier foreslås å flyttes til Levanger, mens fagmiljøet for paramedisin foreslås å flyttes til Bodø. Samtidig sier Nord at de vil ivareta utdanningstilbudet i regionene gjennom nye modeller for distribusjon av utdanning.

Det nevnes ikke hva distribuert er og hvordan det vil foregå i praksis.

Tillitsvalgt Kristen Okstad sier de ansatte er bekymret over rapporten, og er skeptisk til vurderingen om at utdanning kun skal distribueres til Namsos om søkertallene er høye nok.

– Jeg mener at rapporten er helt fjern. Den har store konsekvenser for både Namsos sine avdelinger, men også for helheten til Nord universitet, sier Okstad.

Reagerer sterkt

Rapporten sier at de forskningsfaglige miljøene i Bodø og Levanger skal ha det faglige ansvaret, og at utdanningen vil være samlings- og nettbasert.

– Dette er en rapport som ikke har god nok risikovurdering, og som ikke ser på konsekvensene dette har for samfunnsmessige perspektiver. Kompetanselekkasje er heller ikke vurdert i rapporten, sier Okstad.

Marit Arnstad fra Senterpartiet reagerer på planene i rapporten, og kaller det «hodeløs sentralisering», som ikke vil løse noe for Nord universitet.

– Jeg reagerer særlig på at Namsos strippes ned på den måten. Det er et godt studiested som har et veldig godt samarbeid med arbeidslivet og næringslivet regionalt, ikke minst med sykehuset. Det er bare helt uforståelig at man skal være nødt til å ødelegge det studiestedet på den måten. Jeg begriper det rett og slett ikke, sier Arnstad til Forskerforum.

Vil opprettholde gode kandidater

Kommunikasjonsansvarlig for Nord universitet, Andreas Førde, bekrefter at det skal være et utdanningstilbud i Namsos, men at det blir en omorganisering av dagens ordning.

– Namsos er foreslått å være et utdanningssted hvor Nord universitet skal tilby samlingsbaserte og nettstøttede grunnutdanninger, sier han.

Tilbudet er ment som en fleksibel og distribuert utdanning til de som av ulike årsaker har behov for å gjennomføre utdanningen nærmere hjemmet, mener han.

– Nord vil ivareta sitt ansvar for å gi hele regionen godt kvalifiserte kandidater.

Begrunner rapporten i forskningskvalitet

– Samfunnsoppdraget til Nord universitet er å levere forskning og kandidater av høy kvalitet. For å møte samfunnsoppdraget må vi samle forskning og undervisning i sterke fagmiljøer, og sørge for en økonomisk drift som gir rom for nødvendig utvikling, sier Førde.

Dette ansvaret mener han Nord universitet møter ved å samle fagmiljøene.

– For å lykkes med universitetets visjon, er det nødvendig å gjennomføre endringer av aktiviteten ved våre studiesteder, der noen styrkes mens andre blir avviklet, sier han.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Anklager NTNU for forfølgelse

«Den opptreden som arbeidsgiver her legger for dagen vil jeg selv karakterisere som forfølgelse» skriver førsteamanuensis Øyvind Eikrem ved ISA i et brev til Sivilombudsmannen.

Eikrem: - Dette er en hevnaksjon

- Allerede før jeg begynte i stillingen for fem år siden, var et nettverk av ansatte på instituttet i gang med å saumfare mine sosiale medier og spre rykter o.l. for å hindre at jeg fikk stillingen, hevder Øyvind Eikrem.

Undersøkelse: Høyre er det største partiet blant universitetsutdannede

Høyre er partiet med høyest oppslutning i en fersk meningsmåling blant universitetsutdannede. Arbeiderpartiet taper terreng.

KiT-ansatte i bekymringsmelding:

– Ledelsen følger ikke demokratiske spilleregler

Ansatte ved Kunstakademiet i Trondheim hevder ytringsfriheten er svekket ved skolen.