Metoo-knappen:

Nærmer seg løsning for varsling av trakassering

Halvannet år etter at det ble kjent at NTNUs skulle få en egen «varslerknapp» er systemet ennå ikke på plass. – Arbeidet har vært mer krevende enn først antatt, sier Arve Skjærvø i NTNUs HR- og HMS-avdeling.
- Det er viktig at den tekniske løsningen blir både sikker og enkel å bruke. Derfor er det viktig at vi ikke tar snarveier, men gjør det riktig på første forsøk, sier gruppeleder for strategi og arbeidsgiverfunksjon i NTNUs HR- og HMS-avdeling, Arve Skjærvø. 
        
            (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

- Det er viktig at den tekniske løsningen blir både sikker og enkel å bruke. Derfor er det viktig at vi ikke tar snarveier, men gjør det riktig på første forsøk, sier gruppeleder for strategi og arbeidsgiverfunksjon i NTNUs HR- og HMS-avdeling, Arve Skjærvø.  Foto: KRISTOFFER FURBERG

28. august 2018 lanserte NTNU at de skulle gjøre det lettere å varsle om seksuell trakassering via en digital varslingstjeneste som ble omtalt som «Metoo-knappen». Den skulle være på plass samme høst. Neste beskjed var at systemet skulle være på plass 1. mai 2019, men systemet er ennå verken ferdigutviklet eller operativt.

Det eksterne utvalget som mottar varsler om seksuell trakassering og overgrep er imidlertid på plass. De har anbefalt at ett eller flere varsler blir videre saksbehandlet av NTNU, skrev UA tirsdag.

Utvalgsleder Karianne Moen sier i intervjuet at utvalget hadde forventet at det skulle foreligge en trygg varslingskanal og at NTNU klarte å utarbeide den tekniske løsningen.

- Dette har tatt lang tid når man vet hvor lenge dette arbeidet har vært under utarbeiding, sier Moen.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

Derfor har det tatt tid

NTNU venter fortsatt på en teknisk løsning som skal gjøre det lett og sikkert for ansatte å varsle om seksuell trakassering. Ifølge gruppeleder for strategi og arbeidsgiverfunksjon i NTNUs HR- og HMS-avdeling, Arve Skjærvø, forventes det en avklaring fra IT-avdelingen neste uke.

- Det er viktig at den tekniske løsningen blir både sikker og enkel å bruke. Derfor er det viktig at vi ikke tar snarveier, men gjør det riktig på første forsøk, sier Skjærvø. 

Han forklarer at det har tatt lang tid å få til en teknisk løsning som på en trygg måte tillater at systemet der varselet meldes inn «snakker» med det systemet som er valgt som saksbehandlingssystem.

- Dette vil si at vi må sikre at informasjonen som sendes inn, som kan være svært sensitiv, er sikker. Dette er for å ivareta kravene til GDPR og for at den enkelte som melder inn skal være helt trygg på at informasjonen ikke kommer på avveie. Dette arbeidet har vært mer krevende enn først antatt, sier Skjærvø.

LES OGSÅ: Styret vil ha fortgang i arbeidet med varsling
LES OGSÅ: Ny teknisk løsning skal håndtere alle slags varsler

Skal senke terskelen for å si ifra

Skjærvø forteller at det er satt i gang et arbeid med mål om å rydde opp i NTNUs nettsider der varsling, konflikthåndtering og seksuell trakassering er omtalt. Dette skal resultere i en portal der all varsling og avviksmelding er tilgjengelig på samme side.

- Arbeidet med å rydde opp i nettsidene og å få en enkel løsning for å varsle om seksuell trakassering har to hovedmål. Det skal senke terskelen for å si ifra og det skal gjøre det enkelt for alle å finne informasjon om hvordan man skal si ifra og hva dette innebærer, sier Skjærvø.

Den alternative midlertidige løsningen har siden i fjor høst vært at en ansatt i HR- og HMS-avdelingen er mottaker av varsler via kryptert epost, i påvente av en sikker digital løsning.

LES OGSÅ: 299 personer melder om seksuell trakassering
LES OGSÅ: Fire NTNU-ansatte melder om seksuelle overgrep
LES OGSÅ: En av fire forskere med innvandrerbakgrunn opplever diskriminering

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Gjesteskribenten:

Kallelse – ikke gjør det

Kallelse for å bedre kjønnsbalanse, er en dårlig løsning på et vanskelig problem, skriver gjesteskribent Helge Holden.

- At fagfolk styrer seg selv, er en fane vi må holde høyt

Den norske modellen passer som hånd i hanske med den akademiske kulturen, sa Emil A. Røyrvik da han innledet om kvalitetskultur og god ledelse for NTNUs ledere.

Styringsideologi et hinder for kvalitet i utdanningen

Styringsideologien som samles i begrepet New Public Management fungerer som en barriere mot utdanningskvalitet.

Ledersamling på Oppdal:

Diskuterte indikatorer som middel for å bli bærekraftig

Oppdal: Er bærekraftsindikator det som skal gjøre susen for at NTNU skal ta ned klimaavtrykket? Eller blir det nok et kulepunkt å hake av?