En av fire forskere med innvandrerbakgrunn opplever diskriminering

En ny rapport viser at hver fjerde forsker med innvandrerbakgrunn opplever diskriminering og manglende inkludering. Hver tiende kvinne - uansett bakgrunn- rapporterer om seksuell trakassering.
Både kjønn og det å være født i utlandet medfører høyere risiko for opplevd diskriminering, ifølge rapporten. 
        
            (Foto: Heidi M. Breivik)

Både kjønn og det å være født i utlandet medfører høyere risiko for opplevd diskriminering, ifølge rapporten.  Foto: Heidi M. Breivik

Rapporten tar for seg holdninger til og erfaringer med internasjonalisering, diskriminering og trakassering blant yngre forskere i Norge. Akademiet for yngre forskere (AYF) står bak rapporten som nylig ble presentert.

Rapporten viser blant annet at det er nødvendig med nye tiltak i norsk akademia dersom likebehandling av alle arbeidstakere skal kunne sikres, skriver akademietforyngreforskere.no

En spørreundersøkelse som ble gjennomført blant 1.251 yngre forskere i 2018 danner grunnlaget for rapporten.

Diskriminering

Nesten 25 prosent av de utenlandsfødte forskerne rapporterer å ha opplevd diskriminering som følge av deres innvandrerbakgrunn. 

Både kjønn og det å være født i utlandet medfører høyere risiko for opplevd diskriminering - det er 10 prosentpoeng høyere risiko for å oppleve diskriminering hvis du er kvinne, og 16 prosentpoeng høyere hvis du er utenlandsfødt enn hvis du er norskfødt.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

Les flere ytringer her.
 

Seksuell trakassering

Rundt åtte prosent av de spurte svarte at de hadde opplevd seksuell trakassering. Nesten 12 prosent av kvinnene svarte ja på dette.

Bare 15 prosent varslet om det. Noen svarte som begrunnelse for hvorfor de ikke varslet at seksuell trakassering ansees som normalt innenfor miljøet.

Les også: Fire NTNU-ansatte melder om seksuelle overgrep

Internasjonalisering er positivt

Rapporten viser også at yngre forskere i Norge er enige i at internasjonalisering i eget fagfelt er positivt, men en del opplever at det gir utfordringer knyttet til språk og integrering.

Over halvparten av respondentene har tatt hele eller deler av utdanningen sin utenfor Norge.

70 prosent av utenlandskfødte forskere i Norge mener arbeidsgiver har lagt til rette for inkludering på arbeidsplassen.

Målrettede tiltak

AYF vil ha målrettede tiltak for å komme problemene som rapporten avslører til livs. De mener et mer systematisk tilbud om norskopplæring for utenlandsfødte forskere bør vurderes.

Likebehandling i uformelle prosesser fordrer en likeverdig, likebehandlende og inkluderende kultur på arbeidsplassen, som både ledelse og alle ansatte kan bidra til å bygge over tid, skriver de.

Det må etableres klare varslingsrutiner for seksuell trakassering, som alle ansatte gjøres kjent med, og mulighet for anonym varsling må vurderes, mener AYF.

Les rapporten her.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Ytring:

Ap, Sp og FrPs lek med spåkula

Vi stiller oss spørrende til hvem som skal ha denne definisjonsmakten på hva som er arbeidsrelevant, og hvordan man kan vite hva arbeidslivet har behov for i de kommende årene?

Dette er medisin mot frafall i videregående

Gjennom solidaritetskorpset kan ungdom mellom 18 og 30 år jobbe frivillig i et annet land i Europa. Det ga meg tryggheten jeg trengte, skriver Sondre Hansen.

Gjesteskribenten:

Hvordan har vi klart oss på NTNU under pandemien?

Hvordan har vi klart oss på NTNU så langt? spør Helge Holden. Her diskuterer han noen av erfaringene med å holde det gående under en pandemi.

NTNU etterlyser mindre styring i innspill til ny styringspolitikk

NTNU advarer mot for mange lover og regler i innspillene til ny UH-lov og ny styringspolitikk.