depositum hos samskipnaden

Jurist mener Sit bryter loven, nå venter de på svar

Etter å ha fått kritikk for studentskipnadens depositumspraksis, avventer Sit med å ta stilling til Kunnskapsdepartementet svarer hvorvidt praksisen er lovlig.

Om du bor i Sit-bolig kan det tenkes at depositumet ditt ikke er lovlig forvaltet.
Publisert

I en sak først omtalt av Khrono hevder jurist Marius Storvik at 8 av 14 av landets studentskipnader har en ulovlig depositumspraksis. En av de 8 studentskipnadene er Studentsamskipnaden i Gjøvik, Ålesund og Trondheim (Sit).

Lisbeth Glørstad Aspås, boligdirektør i Sit, svarer at studentskipnaden avventer å gjøre noen endringer i depositumspraksisen til Kunnskapsdepartementet kan svare på om den er ulovlig eller ikke.

Boligdirektør i Sit, Lisbeth Glørstad Aspås

- I og med at det er 8 av studentsamskipnadene som har denne typen depositumsordning, mener vi at det er viktig at alle samskipnadene tar stilling til praksisen samlet, og ikke hver for seg.

Selv om de venter på svar fra Kunnskapsdepartementet presiserer Aspås at det er viktig for Sit å ha en ordning som er lovlig.

- Vi kommer selvfølgelig til å endre praksisen om den viser seg å ikke være det.

- Bryter loven bevisst

Den depositumspraksisen som får kritikk er der pengene blir satt inn på samskipnadens konto, slik at de har fullstendig kontroll over depositumet. På denne måten er ikke banken en nøytral mellommann, slik som hovedregelen tilsier. Samskipnadene har selv hevdet at de har unntak fra hovedregelen gjennom en forskrift.

Storvik sier derimot til Khrono at denne praksisen ikke har rettslig grunnlag i forskriften. Han hevder også at samskipnadene bryter loven bevisst ettersom Stortinget gjennomgikk depositumsreglene i 2008 og 2009, da departementet fastslo at en «felles depositumskonto» disponert av samskipnadene var ulovlig.

- Det er klare holdepunkter for å si art denne praksisen er ulovlig. Da er det veldig vanskelig for meg å forstå at de, som profesjonelle utleiere, ikke har fått med seg dette, sier Storvik til Khrono

Venter på svar

Det er ikke bare Sit som ser til Kunnskapsdepartementet for svar. Artikkelen til Storvik har også fått stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (KrF) til å reagere. I et skriftlig spørsmål til forsknings- og høyere utdanningsministeren spør han statsråden om hva han vil gjøre for å rydde opp i den ulovlige depositumspraksisen til de 8 samskipnadene.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) har til nå ikke svart.

Hans Erik Stormoen, styreleder i Samskipnadsrådet, har uttalt til Khrono at han forventer at de åtte samskipnadene rydder opp om det skulle stemme at de bryter loven. Han avviser samtidig at samskipnadene bryter loven bevisst.