Mener ny tariffavtale er beste mulighet for å sikre lønnsvekst

Årets lønnsforhandlinger er i gang, og Forskerforbundets leder går til forhandlingsbordet med ønske om ny tariffavtale sammen med Akademikerne.

Guro Elisabeth Lind er forhandlingsleder for Unio, og forhandler med på vegne av blant andre Forskerforbundet.
Publisert

Onsdag startet hovedtariffoppgjøret i staten, og Unio, LO, YS og Akademikerne sitter når og forhandler om lønnen til blant andre universitets- og høyskoleansatte i det ganske land.

Men der Unio, som forhandler på vegne av blant andre Forskerforbundet, tidligere har vært del av tariffavtalen med LO er målet for årets forhandlinger danne en ny tariffavtale sammen med akademikerne.

- Slik forhandlingssituasjonen i er staten er dette vår beste mulighet til å sikre en god lønnsutvikling for våre medlemmer, sier Guro Elisabeth Lind, leder av Forskerforbundet og forhandlingsleder for hovedsammenslutningen Unio, i en pressemelding.

Der skriver Unio at lønnsstatistikken viser at statsansatte med høyere utdanning har kommet dårlig ut de siste fem årene, mens ansatte med videregående eller grunnskole som høyeste fullførte utdanning har hatt høyest prisvekst.

- Vi er nødt til å ta statistikken på alvor, og gjøre det vi kan for å endre dette bildet. Sonderingene har vist at mulighetene til dette er størst i en ny felles avtale med Akademikerne, sier Lind i pressemeldingen.

Men ny tariffavtale til tross, Unios lønnspolitikk ligger fast.

- Rammene for oppgjøret skal bestemmes sentralt, med kollektiv lønnsdannelse som et grunnleggende element, og det skal fortsatt finnes satser for minstelønn. Men vi aksepterer at fordelingen av lønnsmidlene skal skje ved den enkelte virksomhet. Det avgjørende for oss er at utdanning, kompetanse, ansvar og risiko må lønne seg, også i staten, sier Lind.

Forhandlingene har frist ved midnatt 30.april.