Flere lærerstudenter fullfører raskere

Flere gjennomfører lærerstudiet uten forsinkelser. Kullet som begynte etter at firerkravet i matte kom, hadde en klar økning sammenlignet med foregående kull.

NTNU-lærerstudenter i praksis, ved Gimse skole barneskole: Flere lærerstudenter nasjonalt fullfører på kortere tid.
NTNU-lærerstudenter i praksis, ved Gimse skole barneskole: Flere lærerstudenter nasjonalt fullfører på kortere tid.
Publisert

Av lærerstudentene som begynte i 2016, fullførte 62,9 prosent studiet på normert tid. Det er en økning på 7,1 prosentpoeng fra 2015-kullet.

– Det ser ut til at flere lærerstudenter nå fullfører uten forsinkelser. Det er veldig gode nyheter for norsk skole som raskere kan få tilgang på ferdigutdannede lærere, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) i en pressemelding.

I 2016 ble karakterkravet i matematikk for å komme inn på lærerutdanningene økt fra 3 til 4. Karakterkravet for norsk er 3.

– Mange har tatt til orde for å skrote det skjerpede karakterkravet i matte, med begrunnelsen at det ikke tar hensyn til hvilke fag lærerne skal undervise i og at det kan føre til lærermangel. Jeg er imidlertid ikke i tvil om at firerkravet er rett vei å gå. Nå ser vi at kravet har en positiv effekt på gjennomføringen, sier Asheim.

Lærerstatistikken er likevel ikke bare lystig lesing for regjeringen. I år kommer det ut 1.612 færre grunnskolelærere enn normalt, noe Utdanningsforbundet kaller en varslet krise. SV har vært svært kritisk.

– Regjeringen og Høyres symbolpolitikk både når det gjelder firerkravet i matematikk for å komme inn på lærerutdanningen og avskiltningen av mange tusen norske lærere har gjort problemet større og større for hver dag med den borgerlige regjeringen, sa Mona Fagerås for tre uker siden.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.