Karolinska Institutet

Vil rense campus for alle personnavn

Heretter skal alle bygninger, veier og auditorier som bærer personnavn bli døpt om, dersom et utvalg nedsatt av KI-rektor Ole Petter Ottersen får viljen sin. – Vanvittig, sier en professor.

Vil skrive om historien: Utvalg foreslår å fjerne alle personnavn fra campus.
Publisert
  • Ta bort alle personnavn på bygninger, veier og større saler.
  • Låse ned alle minnesmerker som er koplet til personer.
  • Unngå alle portretter av enkeltindivider.

Slik lyder et forslag som rektor Ottersen ved Karolinska Institutet har fått på sitt bord, melder Dagens Nyheter. Avisa melder at den egentlige årsaken til forslaget er et ønske om å fjerne alle spor etter tre historisk ladede navn som pryder (sic!) det svenske eliteuniversitetets campus i dag. De er raseforskerne Gustav og Anders Retzius samt kjemiprofessoren og nazisten Hans von Euler.

Dermed fjernes alle spor etter von Eulers vei og Retzius' sal.

Debatten kom opp i juli i år, da en nystartet studentorganisasjon ved KI – Studenter för rättvis vård och akademi (Sträva) gikk ut med et krav om å fjerne alle spor etter de tre kontroversielle navnene omgående fra campus.

- Hva med Astrid Lindgren?

- Dette er ikke riktig klokt. Det er vanvittig og historieløst, kommenterer professor i barnemedisin Hugo Lagerkrantz til DN.

- Om man skulle følge denne logikken blir man nødt til å fjerne «Astrid Lindgren» fra «Astrid Lindgrens barnsjukhus.»

Han går med på at man kan gjøre noe med von Eulers vei, og foreslår å endre det til Ulf von Eulers vei, ettersom sønnen også var en habil vitenskapsmann, og dertil ikke nazist.

- Nazister og slaveeiere, der går en grense. Men brødrene Retzius? De drev med skallemåling og mer til, men her må man se aktivitetene deres i en historisk kontekst, framholder Lagerkrantz.

Taus rektor

Forfatter og forsker Maja Hagerman har lenge etterlyst en kritisk samtale om Retzius-brødrenes forskning. Men Hagerman frykter at en sletting av navn ikke leder til annet enn taushet om nevnte forskning.

Ett navn foreslås beholdt i utvalgets innstilling: Nobels vei. Men for å løse opp koplingen til dynamittforskeren innstiller man på at veinavnet endres til Nobelveien.

KI-rektor Ottersen ønsker ikke å uttale seg om saken nå, men skriver i en melding til DN at han tenker å kommentere beslutningen når den fattes 27. oktober.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.