Maika Marie Godal Dam skal lede studentene nasjonalt

Dette er den nyvalgte lederen for Norsk studentorganisasjon.

Hun skal lede studentene det neste året.
Publisert Sist oppdatert

Maika Marie Godal Dam fra Universitetet i Oslo ble valgt til leder av Norsk Studentorganisasjon (NSO) på organisasjonens landsmøte i Tønsberg.

Universitetsavisa møtte Dam rett etter hun ble valgt inn.

- Jeg er veldig spent på året som kommer og veldig takknemlig for at landsmøtet har valgt å gi meg den tilliten.

- Du har snakket om at NSO kan være litt dårlige til å gjøre ting på nye måter. Hvordan blir det neste året annerledes?

- Jeg skal sørge for at vi er en organisasjon som ikke er redd for å legge inn en innsats i å prøve ut nye løsninger. Vi skal også se kritisk på vår egen organisasjon og politikk så vi utvikler oss i takt med tiden.

Fakta

Hun får med seg disse på laget i arbeidsutvalget

  • Nestleder: Simen Oftedahl
  • Fag- og forskningspolitisk ansvarlig: Ina Marie Finnerud
  • Fag- og læringsmiljøpolitisk ansvarlig: Jørgen Valseth
  • Velferds- og likestillingspolitisk ansvarlig: Maya-Katrin Skjeldal
  • Internasjonalt ansvarlig: Bjørn Olav Østeby

- Ola Borten Moe var her i går og sa at studiestøtte på 1,5 G ikke skjer med det første. Samtidig blir økonomien trangere. Hvordan blir det å være student det neste året?

- Jeg tenker at vår oppgave som organisasjon er å sørge for at studenter i hele Norge har de beste mulige forutsetningene for å gjøre det de skal, nemlig å studere. Jeg gleder meg til å snakke med Ola Borten Moe og å føre videre den samtalen om studentøkonomi og studentboliger og alt annet vi har å snakke om.

Før voteringen snakket hun om hva NSO betyr.

- 250 000 studenter, det er mye. 32 utdanningsinstitusjoner det er mange. Men en samlet studentstemme, det er noe for seg selv. Vi i NSO representerer et mangfold av meninger, vi kjenner studentes utfordringer på kroppen. Det er vi som er ekspertene på å være student, sa hun i sin siste tale rett før valget.

Startet tidlig med engasjement

Dam fortalte under lederdebatten landsmøtet at hennes engasjement startet tidlig i livet.

- Jeg startet å engasjere meg fordi jeg syntes det manglet søppelkasser på vei til skolen. Jeg kjempet med nebb og klør i elevrådet, men fikk ingen søppelkasser. Så engasjerte jeg meg for flere helsesykepleiere i grunnskolen og videregående, der fikk jeg gjennomslag, det var mye morsommere, sa hun.

Så ble hun student.

- Da tenkte engasjementet kan ikke stoppe her og siden da har jeg engasjert meg for at studenttilværelsen skal være ben aller aller beste, derfor vil jeg bli leder, sa Dam under NSOs lederdebatt.

Viktigst å sikre god økonomi

Dam har sagt at det viktigste for henne er å få politiske gjennomslag.

- Det er flere ting som vil bli viktig det neste året. Denne høsten skal regjeringa legge fram sitt første statsbudsjett, vår jobb blir å sørge for at de holder det de har lovt i Hurdalsplattformen. At vi får opp studiestøtten og at vi får flere studentboliger.

Hun ønsker også å stille krav til det private leiemarkedet.

- Det er der flesteparten av studentene er, så der må vi bruke vår innflytelse til å sørge for at de får gode vilkår, sa Dam til Universitetsavisa.

Studentøkonomi vil være prioritert i hennes lederskap.

- Det påvirker så mange aspekter ved det å være student. Det påvirker hvordan vi bor, hvor godt vi tar vare på helsa, hvor mye fritid vi har. Det viktigste man kan gjøre for studentene er å sikre god økonomi.

For dårlige til å prøve nye ting

Hun har også sagt at hun ønsker å endre organisasjonen innenfra.

- Jeg mener NSO ikke har noe problem med å videreføre eksisterende prosesser, men vi er for dårlige til å kaste ting opp i været og prøve nye ting, gjøre ting annerledes. Mye handler om arbeidsutvalgets innstilling til endring. Det krever mye ressurser å skulle gjøre ting på en ny måte, sa Dam til Universitetsavisa.