Digernes utnevnt til Ridder av 1. klasse

Kongen har utnevnt professor Torbjørn Digernes til Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for hans innsats for forskning og utdanning.

Publisert Sist oppdatert

NTNUs tidligere rektor mottar dekorasjonen ved et arrangement på Lerchendal gård, tirsdag 26. august klokken 18.00. Digernes, som gikk av etter åtte år i rektorstolen ved NTNU i fjor, har hatt en lang vitenskapelig karriere ved flere forskningsinstitutter nasjonalt og internasjonalt. Han har hatt fremtredende lederstillinger ved NTNU de siste snart 15 årene, først som dekan over en 7-årsperiode, men først og fremst som rektor fra 2005 til 2013.

Den Kongelige Norske Sankt Olavs Orden er en fortjenstorden som utdeles som "belønning for utmerkede fortjenster av fedrelandet og menneskeheten".

Ordenen ble innstiftet av Kong Oscar I, konge av Norge og Sverige, i 1847. H.M. Kongen er ordenens Stormester.

I begrunnelsen heter det at Digernes har ledet NTNU gjennom en periode preget av store reformer innen universitetssektoren, og har medvirket sterkt til at universitetet har et svært godt omdømme.

Digernes har vært medlem i Universitets- og høgskolerådets styre, leder av forskningsutvalget og hatt verv i Norges Forskningsråd. I de senere årene har han også hatt store oppgaver i europeisk sammenheng innen European University Association.

Samlet sett har han gjort en fremragende innsats for forskning og høyere utdanning i Norge. I tillegg har han gitt vesentlige bidrag i det europeiske forskningssamarbeidet.

Samtidig som han har brukt det meste av sin arbeidskraft i stillingene som professor, dekan og rektor, har han også funnet plass for frivillig samfunnsmessig innsats. Han har vært dugnadsarbeider og tillitsvalgt i Trondheim Skøiteklubb i mange år, og han er nylig valgt som visepresident i Norges Skøyteforbund.