Luftet usikkerhet om det nye kartet

Det nye kartet i universitets- og høgskole-Norge var tema da rundt 70 deltakere nylig møtes i Universitets- og høyskolerådet (UHR).

Publisert Sist oppdatert

Noen private høgskoler var usikre på hva kunnskapsministerens bestilling betyr for deres egen framtid som institusjoner for høyere utdanning. En del mindre, statlige høgskoler hadde også mange spørsmål om hva Røe Isaksen forventer på de regionale møtene i september, skriver På Høyden.

«Sett dere i departementets sted når dere utarbeider innspill», er ett av rådene fra Kunnskapsdepartementets politiske ledelse. «Tenk langsiktig, dette er svar som skal danne grunnlaget for et helt nytt kart over norsk forskning og høyere utdanning, men ikke vær så kreative at dere glemmer å være på det som er kjernen i bestillingen» i følge presentasjonen på møtet.

Kjernen i bestillingen er et kart med færre akademiske stedsnavn, om ikke færre læresteder. Oppdraget fer å organisere seg bedre, slik at samfunnsoppdraget løses bedre og mer effektivt. Statsråden ber institusjonene selv kommer opp med forslag for hvem de ser som mulige fusjonspartnere. Antallet institusjoner, kanskje i første rekke statlige høyskoler, skal ned.

Så langt er budskapet forstått, men det er usikkerhet omkring hvor konkret forslagene skal være, og på graden av integrasjon statsråden forventer seg.

- Strukturen i høyere utdanning handler om mye mer enn geografi. Det faglige og kvaliteten må være utgangspunktet. Flere modeller diskuteres, og noen krever lovendringer, sier UHRs generalsekretær Ola Stave til avisen.