Professor får pris for arbeid med kreftvaksine

Professor Bjarne Bogen tildeles årets Kreftforskningspris for sitt bidrag til utvikling av en persontilpasset kreftvaksine.

UiO-professoren får prisen etter 40 års forskning på kreftceller.
UiO-professoren får prisen etter 40 års forskning på kreftceller.
Publisert Sist oppdatert

Bogen har i 40 år forsket på kroppens immunforsvar og på hvordan friske celler kan drepe kreftceller. Han hedres nå med prisen for oppfinnelsen av vaksineteknologien som har ført til en persontilpasset kreftvaksine, opplyser Kreftforeningen.

– Dette er en høythengende og gjev pris, og jeg er veldig takknemlig. Det er en anerkjennelse av arbeidet tallrike medarbeidere og jeg har holdt på med i mange år, sier Bogen, som er professor i immunologi ved Universitetet i Oslo og overlege ved Oslo universitetssykehus.

Vaksinen skal hjelpe immunforsvaret til å bli enda sterkere i kampen mot kreftcellene. Foreløpige resultater viser at vaksinen har klart å minske svulster hos pasienter med ulike kreftformer.

Hvert år deler Kreftforeningen ut Kong Olav Vs kreftforskningspris til en forsker eller forskergruppe som har bidratt til gjennombrudd på feltet. Prisen deles ut av kong Harald, men på grunn av smittevernhensyn, er prisseremonien utsatt inntil videre.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.