Æresdoktor på jpeg

Ingrid Daubechies er kvinnen bak matematikken i JPEG-formatet. Neste tirsdag kåres hun til æresdoktor ved NTNU. Som første kvinne er hun dessuten invitert til å holde årets Onsager-forelesning.

- Dette er en kvinnelig forsker på absolutt høyeste nivå. At hun dessuten kombinerer teoretisk og anvendt matematikk er uvanlig og i tråd med NTNUs grunnidé, sier Helge Holden, professor på Institutt for matematiske fag. Han har vært med på å plukke ut Daubechies som årets Onsager-foreleser. At hun samtidig blir æresdoktor ved NTNU er en hyggelig tilfeldighet.Kompresjon av bilder

Ingrid Daubechies er professor i matematikk ved Princeton, opprinnelig belgisk og anerkjent for sin forskning på ”Wavelets”. Den mest kjente anvendelsen av Daubechies matematikk finnes i bildekompresjonsstandarden JPEG2000. Jpeg står for Joint Photographic Experts Group og brukes i alt fra kameraer, 3G-telefoner og printere til medisinsk bildebehandling og distribusjon av meteorologiske data.Les mer: Årets Onsager-forelesningI begrunnelsen for æresdoktoratet skriver Kristian Seip:

”En vesentlig ingrediens i JPEG2000 er en matematisk konstruksjon som i hovedsak kan tilskrives en enkelt person, nemlig Ingrid Daubechies (født i 1954) … Samspillet mellom matematikk og teknologi er i dette eksempelet slående: Et viktig matematisk resultat er i løpet av få år å finne så å si innebygget i en større kommersiell anvendelse.”Første kvinneSiden innstiftelsen i 1993 er det kun menn som har vært plukket ut til å holde Onsager-forelesningen. Ingrid Daubechies blir første kvinne ut.

- Vi er avhengige av hvem som blir foreslått. Hun var den første kvinnen, og vi slo til, sier en fornøyd Holden – som trekker frem at de i år også har sin første kvinnelige Onsager-professor, Elisabeth Bouchaud.Matematikk møter kunsten

Om hun ikke forhindres av vulkansk aske, vil Daubechies ankomme Trondheim neste mandag. Tirsdag 27. April blir hun kreert til æresdoktor, med ring og diplom fra rektor Torbjørn Digernes. Etterpå holder hun en åpen Onsager-forelesning, med tittelen ”Mathematics meets Art: Image analysis of paintings”. Dagen etter holder hun en teknisk forelesning for fagmiljøet.Se video: Terence Tao om Struktur og tilfeldighet

Matematikeren Ingrid Debauchies blir æresdoktor ved NTNU. Tirsdag 27. april holder hun årets Onsager-forelesning. 

Matematikeren Ingrid Debauchies blir æresdoktor ved NTNU. Tirsdag 27. april holder hun årets Onsager-forelesning. 

Lars Onsager (1903-1976)
Han ble uteksaminert som sivilingeniør i kjemi fra Norges Tekniske Høiskole i 1925 og gjorde siden akademisk karriere i USA. Han var en faglig pioner innenfor både fysikk og kjemi, og ble nominert til nobelpris i begge disse fagene.
  • Onsager fikk i 1968 nobelprisen i kjemi for sin teori om irreversible prosesser.
  • Hedres ved NTNU, med årlig Onsager-forelesning og professorat.
  • Flere tidligere nobelprisvinnere har gitt Onsager-forelesningen.
Nobelprisvinneren Lars Onsager (1903-1976) hedres ved NTNU med årlig forelesning og professorat ved NTNU. 

Nobelprisvinneren Lars Onsager (1903-1976) hedres ved NTNU med årlig forelesning og professorat ved NTNU. 

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Konflikten ved IHS:

Undersøkelser av arbeidsmiljø og konflikter får krass kritikk

- Jeg er ganske kritisk til hva som skal komme ut av dette. Jeg tror ikke de finner noen sannhet. Dette er ikke en objektiv undersøkelse, sier professor Håkon With Andersen ved NTNUs Institutt for historiske studier (IHS).

- Fakultetene er neppe den beste måten å organisere på, men det er det beste vi har

Nord universitet mener fakultetsmodellen er riktig i den oppbyggingsfasen de er inne i, mens Universitetet i Oslo har troen på løpende vurderinger av ledelse og organisasjon for å gjøre den jobben de skal. - Strukturer kan hindre tverrfaglighet, men man må akseptere den strukturen man har, sier Oslomet-rektor Curt Rice.

Ytring:

Campusprosjektet er både en trussel og en mulighet

En fortetting uten at det planlegges for hvordan vi skal videreutvikle eksperimentell infrastruktur vil svekke NTNU på sikt, skriver forfatterne av denne ytringen.