Ber studenter vente med å komme tilbake fra juleferie

Det blir ikke fysisk undervisning på studiestedene før 18. januar, har regjeringen bestemt. De ber derfor studenter vente med å reise tilbake fra juleferie.

Vent med å dra hjem fra juleferie hvis du kan, oppfordrer Henrik Asheim.
Publisert Sist oppdatert

Artikkelen er oppdatert kl. 17.00 med mer informasjon fra NTNU.

– Målet med å forskyve den fysiske oppstarten er å dempe smittetrykket. Det betyr at de som ønsker og har anledning kan bli igjen der de har vært gjennom juleferien og unngå å sette seg på fly, tog eller buss for å reise tilbake til studiestedet, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) i en pressemelding.

Beslutningen om å vente med fysisk undervisning ved universiteter, høyskoler og fagskoler ble ifølge Dagbladet tatt av regjeringen lørdag.

Tiltaket kommer etter at smittetallene i Norge igjen er på vei opp igjen.

Beskjeden fra Kunnskapsdepartementet kom seint lørdag kveld. Dette gjorde at prodekan for utdanning ved NTNU, Jon Magnussen, kom med følgende hjertesukk.

Magnussen er prodekan for utdanning ved Fakultet for medisin og helsevitenskap.

Rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo følte behov for å presisere:

«Det presiseres at universitetet ikke er stengt. Vi ønsker nye studenter som begynner ved UiO fra 4. januar velkommen for introduksjon til sine studieprogrammer. Vi skal ta godt vare på dere!», forsikrer han på twitter.

Rektor Dag Rune Olsen ved Universitetet i Bergen skriver følgende på Twitter: «Lesesaler eller andre arealer som er nødvendig for at studenter som ikke kan arbeide hjemmefra skal kunne studere, vil være tilgjengelig.»

Ikke stengte campuser

Også NTNU informerer på Innsida om at all undervisning unntatt praksis blir digital til 18. januar.

NTNU understreker at campusene ikke er stengt for studentene i denne perioden. Studenter som på grunn av bosituasjon eller andre forhold hjemme trenger å bruke fasiliteter på campus, kan gjøre det, innenfor gjeldende smittevernregler.

Videre opplyser NTNU at overgangen til heldigital undervisning særlig vil ramme de nye internasjonale studentene. Det kommer informasjon om hvordan disse skal ivaretas snarlig

Første januar ble også reglene om hjemmekontor innskjerpet for NTNUs ansatte i Trondheim:

«Rektor har besluttet at alle ansatte i Trondheim som kan, inntil videre skal benytte hjemmekontor. Fysisk oppmøte på campusene må reduseres til helt nødvendig virksomhet.»

Om studentenes situasjon sier Asheim at han er klar på at tiltaket sitter langt inne å iverksette fordi studentene allerede har betalt en høy pris i koronaperioden.

– Vi gjør dette for at våren skal bli bedre for oss alle, sier han til Dagbladet.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.