Sit og NTNU samarbeider for å gi ensomme studenter i Trondheim en fin julefeiring

Digital kafé for internasjonale studenter i karantene og visning av julesvisker er blant tilbudene til studenter som ikke får feiret jul med familie og venner.

Samskipnaden, NTNU og Velferdstinget har laget et opplegg for studenter som av forskjellige årsaker er alene i Trondheim i julen.
Samskipnaden, NTNU og Velferdstinget har laget et opplegg for studenter som av forskjellige årsaker er alene i Trondheim i julen.
Publisert Sist oppdatert

I tiden fremover skal til sammen 900 internasjonale studenter innta NTNU. På veien må de innom et karantenehotell for et tidagers opphold, og for å avhjelpe den smått dødelige kombinasjonen mørketid og isolasjon har Internasjonal seksjon ved NTNU snekret sammen et digitalt opplegg for studentene som kommer til Norge.

- Vi bruker jo å ha et større mottaksprogram for de internasjonale studentene med blant annet turer i skog og mark og grilling i hagen bak Internasjonal seksjon, men alt det faller jo bort nå, sier Anja Valberg, seksjonssjef ved Internasjonal seksjon.

Karantenekalender

De har nå utarbeidet et digitalt opplegg som etter planen skal gjøre karantenehverdagen noe lettere. Studentene får blant annet en karantenekalender der de hver dag får tilsendt e-poster med humor, nyttige tips og ressurser som skal hjelpe til å holde motet oppe under karantene. E-postene skal også gi en kort introduksjon til de ulike delene av norsk kultur, slik som matvaner, friluftsliv og sosiale særegenheter.

I tillegg er det også etablert en egen kafé som er åpen hver dag fra klokken åtte på morgenen til midnatt. Og her er det medbrakt som gjelder! For kaféen er strengt tatt et møterom på Zoom. Så langt opplyser internasjonal seksjon at det har vært innom 45 personer, og at det på en vanlig dag er fem stykker som er innom. Dette tallet forventes dog å stige kraftig etter hvert som de internasjonale studentene kommer til landet.

- Vi måtte spørre oss selv hvordan vi kan legge til rette for en god ankomst for studentene under de spesielle forholdene som råder. Det er mye vi vanligvis gjør som ikke lar seg gjøre nå, og det er et stort antall studenter, så vi måtte rett og slett tenke nytt, sier Valberg og legger til:

- Vi ser at mottaksprogrammet vårt har en viktig funksjon i det at studenter får anledning til å knytte vennskap som blir viktige i resten av studieløpet.

Opplegg for alle studenter som ikke får reist hjem til jul

I tillegg vil også Loftet på Moholt studentby være åpent for fysiske treff for studenter som ikke er i karantene, både internasjonale og norske. NTNU har nemlig gått sammen med Studentsamskipnaden i Gjøvik, Ålesund og Trondheim, samt Velferdstinget ved NTNU, for å sørge for at de studentene som ikke kommer seg hjem til jul har noe å fylle tiden med.

Det er også opprettet et system med julevenner hvor studenter som ellers ville vært alene i julen kan melde seg på, plasseres i en kohort med fire medstudenter, og med det ha noen å feire julen sammen med. Her er det også mulig å få gavekort for å få kjøpt inn mat til feiringen.

Sit har også fått på plass visning av julesviskene «Love Actually» og «Last Christmas» for studenter som ikke får reist hjem til jul.

Påmelding til, og oversikt over, juleaktivitetene finner en på samskipnadens sider.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.