Enstemmig UiT-styre fratok Lavrov æresdoktoratet

Det var ingen tvil rundt styrebordet ved Universitetet i Tromsø: Russlands utenriksminister Sergej Lavrov er ikke verdig tittelen som æresdoktor ved universitetet.

Tromsø 20211026. Barentsråds-møte i Tromsø, utenriksminister Anniken Huitfeldt og Russlands utenriksminister Sergej Lavrov.Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB
Publisert Sist oppdatert

Artikkelen er utvidet 19.40.

Universitetet i Tromsø (UiT) hadde innkalt til et ekstraordinært styremøte mandag ettermiddag for å vurdere Russlands utenriksminister Sergej Lavrovs ærestittel fra 2011.

Bakgrunnen for møtet er at flere styremedlemmer har uttalt at Russlands utenriksminister bør fratas æresdoktoratet ved Universitetet i Tromsø.

Derfor innstilte rektor ved universitetet i at Lavrov ble fratatt tittelen. Dette sluttet styret enstemmig opp om etter en forholdsvis kort runde rundt det for anledningen virtuelle styrebordet.

- Den russiske invasjonen av Ukraina er et brudd på folkeretten og et uprovosert angrep på en selvstendig demokratisk stat. På bakgrunn av den russiske utenriksministerens medansvar for invasjonen fratar universitetsstyret han tittelen æresdoktor ved UiT Norges arktiske universitet.

Det vedtok styret på et ekstraordinært møte mandag ettermiddag.

Et enstemmig styre vedtok følgende:

  1. Den russiske invasjonen av Ukraina er et brudd på folkeretten og et uprovosert angrep på en selvstendig demokratisk stat. På bakgrunn av den russiske utenriksminister Sergej Lavrov sitt medansvar for invasjonen fratar universitetsstyret han tittelen æresdoktor (doctor honoris causa) ved UiT Norges arktiske universitet.
  2. Universitetsstyret ber om at det til neste ordinære styremøte blir laget et notat som gir styret mulighet til å diskutere retningslinjene for utnevning av æresdoktorer ved UiT.

- Klok avgjørelse

Sammen med daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) fikk Lavrov i 2011 tildelt tittelen æresdoktor for sitt arbeid med den historiske delelinjeavtalen i Barentshavet, skriver UiT på sine nettsider.

Overfor VG tok stortingsrepresentant fra Troms Erlend Svardal Bøe (H) i forrige uke til orde for å frata ham tittelen som følge av krigen i Ukraina.

Bøe sier til NTB at UiT-styret har landet på en klok avgjørelse.

– Vi må legge alt det presset vi kan på russiske ledere, og selv om det ikke er dette alene som stopper krigen i Ukraina, er det en viktig handling for å vise at vi sterkt fordømmer Russlands handlinger, sier han om vedtaket.