- Vi er lei av å vente på at USAs universiteter skal fikse seg selv

Jonathan Haidt er blant en rekke kjente amerikanske intellektuelle som stifter et nytt universitet for å bekjempe illiberale holdninger.

Jonathan Haidt er blant initiativtakerne til et nytt universitet, hvor målet er å bekjempe illiberale holdninger. Hadt er professor i adferdspsykologi ved New York University.
Jonathan Haidt er blant initiativtakerne til et nytt universitet, hvor målet er å bekjempe illiberale holdninger. Hadt er professor i adferdspsykologi ved New York University.
Publisert Sist oppdatert

Bak grunnleggelsen av universitetet står flere av USAs ledende intellektuelle. Blant navnene som er involvert finner vi blant annet Niall Ferguson, Bari Weiss, Jonathan Haidt, Steven Pinker og Pano Kanelos.

«So much is broken in America. But higher education might be the most fractured institution of all.»

Dette skriver Pano Kanelos som begrunnelse for hvorfor han forlot posisjonen som rektor ved St. Johns College i Annapolis for å grunnlegge et nytt universitet i Austin, Texas.

Kanelos viser til mottoene til eliteuniversiteter som Yale og Harvard – henholdsvis Lux et Veritas, lys og sannhet, og Veritas.

«These are soaring words. But in these top schools, and in so many others, can we actually claim that the pursuit of truth—once the central purpose of a university—remains the highest virtue? Do we honestly believe that the crucial means to that end—freedom of inquiry and civil discourse—prevail when illiberalism has become a pervasive feature of campus life?» spør Kanelos.

Ved siden av å vise til scenenekt samt kampanjer for å sparke professorer som fremmer synspunkter på kjønn, klima og innvandring man ikke liker, viser Kanelos til at det simpelthen er blitt for dyrt for svært mange amerikanere å skaffe seg en universitetsgrad. Det fører blant annet til at 4 av 10 college-studenter aldri fullfører.

- Vi svikter ikke bare studentene våre som individer, vi svikter nasjonen. Demokratiet vårt kneler, utdanningssystemet vårt er blitt illiberalt og leverer borgere og ledere som mangler vilje og evne til å delta i kjerneaktivitetene til demokratisk styresett, skriver han.

Minerva meldte først om saken i Norge.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.