7500 studenter på utveksling til utlandet i 2019

Ved NTNU dro hver femte student på utveksling i løpet av studiene. Nasjonalt tok flere studenter enn noen gang studieopphold i utlandet.
Hvor skal du? Målt i absolutte tall dro flest NTNU-studenter på utenlandsopphold i fjor. 
        
            (Foto: Heidi M. Breivik)

Hvor skal du? Målt i absolutte tall dro flest NTNU-studenter på utenlandsopphold i fjor.  Foto: Heidi M. Breivik

I 2019 reiste flere norske studenter på utveksling enn noen gang før, men det er forskjeller på hvor mange studenter universitetene og høyskolene sender ut.

Norges handelshøyskole i Bergen topper listen over andelen uteksaminerte studenter som har vært på utveksling. I 2019 hadde 60 prosent av studentene hatt et utvekslingsopphold i løpet av studiene, ifølge tall fra Kunnskapsdepartementet.

Nederst på listen ligger NLA Høgskolen og Nord universitet, med en andel på 4 prosent.

NTNU i Trondheim var med 1.490 studenter den skolen som sendte tallmessig flest studenter på utveksling i fjor. 20 prosent av de uteksaminerte studentene ved NTNU hadde hatt et utvekslingsopphold i løpet av studiene.

Strukturelle utfordringer

Norsk studentorganisasjon mener at det er strukturelle utfordringer som hindrer studentene i å dra på utveksling.

– Utveksling bryter ned barrierer og styrker samhold på tvers av landegrenser. Dette er helt nødvendig for å svare på de utfordringene verden står overfor i dag. Institusjonene bør derfor innføre aktiv avmelding som gjør at de som faktisk ønsker å dra på utveksling får muligheten til det, sier leder av Norsk studentorganisasjon Marte Øien til NTB.

Asheim krever forbedring

Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) mener universitetene og høyskolene må forbedre utvekslingstilbudet.

– Det blir for dumt at hvor du studerer avgjør om du drar på utveksling eller ikke. Universitetene og høyskolene må bli flinkere til å gi informasjon om utenlandsopphold og gjøre det enklere for studenter å ta valget om å reise ut, sier Asheim i en pressemelding.

Australia er den mest populære utvekslingsdestinasjonen blant norske studenter.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

– Et virus skal ikke stoppe meg!

To ganger i året går Klovneløpet av stabelen i studentbyen Trondheim. På grunn av koronaviruset gjennomføres vårens etappe med én mann – og ikke i Trondheim.

Kommentar:

Åpne landskap post covid-19

Det skal bli interessant å følge NTNU-ledelsens kamp for å tvinge ansatte med cellekontor ut i åpne landskap til høsten. Pleksiglassprodusentene kan gå gode tider i møte.

Forskningsleder går av etter konflikt med EU

Professor Mauro Ferrari går av som leder for Det europeiske forskningsrådet (ERC) i frustrasjon over måten koronapandemien håndteres på i EU. Men han var allerede bedt om å trekke seg.

Doktorkandidat overlevar på under 3000 kroner i månaden

Når han har betalt husleiga, har doktorkandidat Seid Mussa Ahmed 2648 kroner igjen å leva av. Statsråd Henrik Asheim vil no ta opp situasjonen til internasjonale studentar.