Starter «Live Sessions» i Samfundet

Leik og Ole fant et lydstudio på Studentersamfundet som ingen brukte. Da fikk de en idé. Nå ønsker de å gi tilbake til kulturlivet i Trondheim gjennom Youtube.
Klare for å spre ordet. Ole Magnus Hestad (t.v.) og Leik Raknes Finne har de siste fire årene jobbet med SamfundetSessions. Nå er de klare for å virkelig satse på markedsføring av sitt prosjekt. 
    
      (Foto: Jahn Ivar Kjølseth)

Klare for å spre ordet. Ole Magnus Hestad (t.v.) og Leik Raknes Finne har de siste fire årene jobbet med SamfundetSessions. Nå er de klare for å virkelig satse på markedsføring av sitt prosjekt.  Foto: Jahn Ivar Kjølseth

Ole Magnus Hestad og Leik Raknes Finne er begge aktive i Forsterkerkomiteen på Studentersamfundet, og har sammen med resten av komiteen ansvar for lydteknikk under Samfundets arrangementer. Da de etter hvert begynte å bli kjent med de utallige rommene og kontorlokalene i det 90 år gamle bygget, fant de et studio som de begge begynte å ta i bruk.

– Jeg brukte det til å spille inn egen musikk, mens Ole brukte det til gitarøving. Etter hvert gikk det opp for oss at studioet egentlig stod ubrukt mesteparten av tiden, bortsett fra å bli brukt til lager, sier Finne.

Studioet har blitt brukt til radiosendinger og plateinnspillinger helt tilbake til 70-tallet, men etter en oppussing på 90-tallet en gang har bruken av studioet dabbet av. Det fikk Finne og Hestad til å legge planer for hvordan man kan blåse liv i lokalet igjen.

Upløyd mark i Norge

– Ideen var å starte et live session-konsept hvor man får lokale artister og band inn i studioet. De spiller noen låter live og vi filmer det og kan legge det ut på vår Youtube-kanal.

“Live sessions” er et konsept som er blitt populært for musikkinteresserte på Youtube. Amerikanske radiostasjoner som KEXP og NPR har begge populære session-kontoer på video-tjenesten med henholdsvis 2,03 og 3,55 millioner følgere. Finne og Hestad mener konseptet fortsatt er upløyd mark i Norge.

Se en session her

Lite brukt. Studioet har for det meste blitt brukt til lager, før Leik og Ole blåste nytt liv i det. 
    
      (Foto: Jahn Ivar Kjølseth)

Lite brukt. Studioet har for det meste blitt brukt til lager, før Leik og Ole blåste nytt liv i det.  Foto: Jahn Ivar Kjølseth

 

– Bortsett fra NRK P3 er det vel stort sett Sofar Sounds og Nerver Live som driver aktivt med sessions her til lands. Jeg husker da vi presenterte ideen vår for andre frivillige på Samfundet, da var det noen som rakk opp hånda og ikke helt forstod hva vi pratet om, sier Hestad smilende.

Finne mener det er forståelig hvorfor denne typen videoproduksjon begynner å bli mer populær.

– Det er ikke alltid det å gå på konsert er like gøy om man er virkelig interessert i musikk. Lyden og akustikken kan være dårlig basert på hvor du står i lokalet, og folk kan være fulle og bråkete, og stå i veien for sikten til scenen. I slike filmede sessions er ofte produksjonsverdien veldig høy, og man kan få mer ut av musikkopplevelsen. I tillegg kan du se det når du vil, og pause innslaget for å gjøre andre ting, sier Finne.

Har endelig nok materiale

Ideen oppstod først i 2016, og de har hatt flere norske artister på besøk siden den gang, men det er nå de virkelig skal begynne å markedsføre prosjektet. Flere av videoene er allerede på Youtube og de er aktive på Instagram.

– Det tar jo fort litt tid å spille inn slike innslag, klippe de, og ferdigstille de for publisering. Det har vært viktig for oss å produsere nok innhold for å danne et grunnlag før vi virkelig sprer ordet om oss selv. Det blir fort litt uheldig om vi kommer med nye videoer kun hvert halvår.

Artister som har vært innom har blant annet vært Aiming for Enrike, Hajk, TØFL, og trondheimsbandene Temporary og j00. Innspillingene skjer ofte i små tidsrom før artistene skal på scenen for å spille faktiske konserter for et betalende publikum.

– Vi har spilt inn flere klipp i studioet her, men også spilt inn noen opptredener på Klubben, Knaus. Av og til er programmet for kvelden såpass tett at vi må gjøre opptakene der instrumenter, lyd og lys allerede er rigget og klart, forteller Hestad, som legger til at de drømmer om å få til større produksjoner i både inngangshallen og i Storsalen på Samfundet.

Trenger flere studenter med engasjement for musikk

De lar artistene selv få bestemme hva som er bra nok for å publiseres.

– Vi har en muntlig klausul hvor vi lar artistene se gjennom alt av innhold på forhånd, og bestemme om hva som skal brukes og ikke. Vi skal ikke lyve, det har jo vært noen innslag hvor ikke alt ble som det skal, og hvor vi ikke kunne publisere det, sier Hestad.

Finne nikker enig, men trekker også litt på skuldrene.

– Det er jo i Samfundet-ånden da, kan du si. Veien blir litt til mens man går, og man lærer litt underveis.

Det er en kjensgjerning at Samfundets frivillige byttes ut veldig hyppig fra år til år, men Finne og Hestad mener det ikke blir et problem den dagen de skal gi fra seg prosjektet til neste generasjon frivillige.

– Jeg synes det bare er fint at forskjellige frivillige i årene framover får muligheten til å sette sitt preg på hvordan produksjonen ser ut. Det vil kanskje ikke se ut som det mest profesjonelle session-konseptet, men det blir garantert det med mest sjarm og sjel, forteller Finne.

– Vi kommer til å trenge flere som jobber med dette etter hvert som vi skal satse mer på det. Da er det viktigste at de som blir med er engasjerte. Og vi ønsker å ha med mange flere, poengterer Hestad.

Vil gi tilbake til kulturbyen Trondheim

Begge mener at det viktigste i prosjektet er å skape blest om norsk musikk, og helst lokale band fra Trondheim.

– Det blir jo en produksjon gjort av oss her på Samfundet, men jeg gjør ikke dette for å kunne putte navnet mitt på det. Jeg gjør det for å vise fram de fantastiske artistene vi har i Trondheim og Norge, mener Finne.

Hestad mener diskusjonen om Trondheim som kulturby er en av faktorene som driver deres engasjement.

– Vi kom jo på denne ideen rundt den tiden hvor de mellomstore scenene Blæst og Familien i Trondheim gikk konkurs, samtidig som vi ser at flere og flere trondheimsbaserte artister flytter til grønnere gress i hovedstaden. Vi håper Samfundet og vi kan gi noe tilbake til Trondheim ved å hjelpe til å heve musikkmiljøet i byen, sier Hestad.

Drømmeartisten

På spørsmål om hva som er drømmeartisten å gjøre en session med i studio, må de begge ta en tenkepause, men snart har de begge et svar.

– Det må være Konradsen, et band fra Oslo, sier Finne.

– For meg må det nok bli Kongle, som er fra Bergen, mener Hestad.

– Er det drømmeartistene? Det hørtes da ut som band det skal være ganske overkommelig å få inn i studio?

– Ja, det er de absolutt, men de er virkelig våre drømmeartister å gjøre en session med. De store internasjonale artistene finnes det allerede mange sessions av på Youtube. Vi vil ha det så lokalt som mulig, sier Finne.

Live sessions
 • Innspilling av en artist eller band som fremfører musikk, med lys-, lyd-, og videoteknikk. Videoen kan strømmes live eller klippes i ettertid, og lastes opp på et nettsted.
 • Spilles ofte inn i et studio, men kan spilles inn hvor som helst hvor teknisk utstyr tillater det.
 • Formatet gir publikum muligheten til å oppleve live-musikk med høy lyd- og videokvalitet hvor enn man befinner seg med nettilgang.
UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

– Et virus skal ikke stoppe meg!

To ganger i året går Klovneløpet av stabelen i studentbyen Trondheim. På grunn av koronaviruset gjennomføres vårens etappe med én mann – og ikke i Trondheim.

Kommentar:

Åpne landskap post covid-19

Det skal bli interessant å følge NTNU-ledelsens kamp for å tvinge ansatte med cellekontor ut i åpne landskap til høsten. Pleksiglassprodusentene kan gå gode tider i møte.

Forskningsleder går av etter konflikt med EU

Professor Mauro Ferrari går av som leder for Det europeiske forskningsrådet (ERC) i frustrasjon over måten koronapandemien håndteres på i EU. Men han var allerede bedt om å trekke seg.

Doktorkandidat overlevar på under 3000 kroner i månaden

Når han har betalt husleiga, har doktorkandidat Seid Mussa Ahmed 2648 kroner igjen å leva av. Statsråd Henrik Asheim vil no ta opp situasjonen til internasjonale studentar.