Big Challenge:

- Verden står foran sin største endring noensinne

Kunstig intelligens endrer verden mer grunnleggende enn noen tidligere sosioøkonomisk revolusjon, sier Silvija Seres. Vi må møte den, hvis ikke ender vi som et u-land, sier Torbjørn Svendsen.
- Jeg tror ingen vet vi er om 5 år når det gjelder utviklingen av KI, sier Silvija Seres. 
    
      (Foto: Helene Mariussen)

- Jeg tror ingen vet vi er om 5 år når det gjelder utviklingen av KI, sier Silvija Seres.  Foto: Helene Mariussen

Under konferansen «AI Challenge 2019» ble det annonsert at Norwegian Open AI Lab (NAIL) utvides med nye partnere. De nye partnerne er Norges Handelshøyskole (NHH), Norsk regnesentral, Stitcos og Trønderenergi.

Med det har, det som begynte som et samarbeid mellom NTNU og Telenor for 2-3 år siden om utvikling av kunstig intelligens (KI), fått en form som ifølge direktør for NTNU Digital, Torbjørn Svendsen, er rigget for å omfatte både bedrifter og universiteter og andre samfunnsaktører.

Det er på høy tid, om man skal tro tilstedeværende på «AI-Challenge» tirsdag, dagskonferansen om KI og verden i framtida.

Den største omveltningen

Digitaliseringsekspert og teknologiinvestor Silvija Seres slo i sitt foredrag fast at verden er på vei inn i sin fjerde industrielle revolusjon. På slutten av 1780, mekanisk produksjonsutstyr med mer, 1870 arbeidsdeling, elektrisitet, masseproduksjon, 1970 elektronikk, IT, automatisert produksjon.

Og nå: cyber-fysiske systemer. KI. Det kommer til å bli den mest grunnleggende disrupsjonen noen gang. Det særegne er hurtigheten i endring. Veksten skjer i eksponensiell fart. Driverne er svært mye mer data, enormt sterkere regnekraft, konnektivitet.

Dette reflekteres i at de fem største globale konsernene i verden holder på med data: Apple, Alphabet, Microsoft, Amazon og Facebook.

Tesla-paradokset

Universitetsavisa spør Seres etter foredraget om hvor vi er om 20 år.

- 20? Jeg tror ingen vet hvor vi er om fem år, svarer hun.

Hun avviser å holde fram noen bestemt teknologi, det være seg ansiktsgjenkjenning eller nye former for stemmestyring.

- Man må slutte å se etter én bestemt faktor, men se på dette samlet.

Under foredraget snakket hun om «de 12 Gutenberg-øyeblikkene» - der verden konfronteres med en rad teknologier like fundamentalt endrende som trykkekunsten. Seres mener norsk næringsliv og forskningssektor har det som behøves, om man er tilstrekkelig på hugget.

- Man må unngå «Tesla-paradokset» - Norge er det landet i verden med flest teslaer per innbygger, samtidig som man ikke har bygget opp noen leverandørindustri rundt denne bilen. Her må noe skje.

- Når endringene er så fundamentale, forstår du at folk kan bli redde?

- Det er en forståelig reaksjon. Men å sitte stille er ingen god plan.

- Vi kan ende som et u-land

Torbjørn Svendsen er svært enig i at å sitte stille er en dårlig plan.

- Som Silvija sa, er endringene av så omfattende og så grunnleggende karakter at dersom vi ikke henger oss på og bygger ny kunnskap risikerer vi å ende som et u-land. Det er sånn nå at i det et produkt er ferdig til lansering er det i ferd med å bli gammeldags.

Det gjelder også NTNU som universitet.

- Med avtalen som er signert i dag har vi forhåpentligvis gjort vårt til å rigge oss for å delta aktivt i den rivende utviklingen vi er på vei inn i, sier direktør for NTNU Digital, Torbjørn Svendsen.

Norwegian Open AI Lab:
 • Norwegian Open AI Lab er et forskningssenter ved NTNU som forsker på kunstig intelligens, big data og nærliggende teknologier.
 • Senteret ble etablert i 2017 sammen med Telenor og Sintef, under navnet Telenor-NTNU AI Lab.
 • Høsten 2018 ble listen over partnere utvidet, og navnet endret til Norwegian Open AI Lab.
 • I dag har NAIL seks partnere med på laget, som alle er store, sentrale aktører i norsk næringsliv og industri: DNB, DNV GL, Equinor, Kongsberg Sintef og Telenor.
 • Under konferansen AI Challenge – the future of artificial intelligence ble noen av de nye partnerne annonsert: Norges Handelshøyskole (NHH), Norsk regnesentral, Sticos og Trønderenergi.
UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Skattejakt i bibliotekene:

Noen bøker er så små at folk fikk synsskader

Fem hundre år gamle prestehåndbøker, byplaner fra etterkrigstiden, og en førsteutgave av en av Isaac Newtons verker. Det er bare noe av det man kan finne på Gunnerusbiblioteket og i Dora-arkivet.

Gjesteskribenten:

Ved universitetene virker det som man snakker om studenter og ikke med dem

Det finnes ingen enkel løsning på den manglende tilliten mellom studenter og ansatte i debatten om tilsynelatende lettkrenkede studenter, men en god start er å snakke mer med studentene og mindre om dem, mener denne ukens gjesteskribent.

Ville gjøre studie på skolestenging - fikk nei

– Vi trenger randomiserte studier for å finne ut om skolestenging er en god idé. Det er sørgelig at vi ikke klarer å gjennomføre det, sier fagdirektør Atle Fretheim i Folkehelseinstituttet.

Mener Nokut har for mye makt

Avgått Nokut-direktør Terje Mørland mener dagens regelverk bør slankes.