- Det er ikke overraskende at det ble brudd i forhandlingene mellom LO Stat og staten basert på hvordan tariffoppgjøret endte i fjor, sier nestleder i Norsk Tjenestemannslag (NTL) NTNU, Thomas Ferstad.
Han sikter til uenighetene internt i LO stat ved lønnsoppgjøret i fjor, der LO stat godtok avtaleutkastet hos Riksmekleren, mens NTL, deres største forbund, takket nei til forslaget.
Uenighet om hvordan pengene skal fordeles
NTL anbefalte sine medlemmer å stemme nei i en uravstemning. Til tross for at en overvekt av medlemmene stemte nei, måtte NTL godta tilbudet LO Stat takket ja til.
Forslaget innebar at 25 prosent av potten skulle fordeles sentralt, og 75 prosent lokalt.
Nå er det igjen uenighet om hvordan totalrammen skal fordeles.
LO Stat ønsker at disponible midler gis som et sentralt generelt kronetillegg. Statens ønsker på sin side at det meste av disponible midler skal forhandles lokalt.
- Statens primære ønske er at det meste av disponible midler skal forhandles lokalt. All erfaring viser at dette gir større ulikhet. Noen grupper får solid uttelling på bekostning av de som allerede tjener minst. Også arbeidet for likelønn blir vanskeligere. Det er gjennom store sentrale tillegg vi kan sørge for en rettferdig fordeling. Det kommer vi til å kjempe videre for i mekling, skriver leder av LO Stat, Elisabeth Steen i en pressemelding.
Statens personaldirektør Gisle Norheim, riksmekler Mats Wilhelm Ruland og LO Stats leder Elisabeth Steen.Foto: LO Stat
Ferstad deler hennes syn på at det er best for medlemmene at størstedelen av potten fordeles sentralt.
- Lokale forhandlinger gir større risiko for at enkelte grupper ansatte, eller enkeltansatte blir holdt utenfor lønnsoppgjøret og som dermed får liten eller ingen lønnsutvikling. Det mener NTL er uheldig. Vi mener alle skal ha ei lønn å leve av og alle må sikres lønnsvekst over tid. Det sikres best ved at en større andel av potten forhandles sentralt, sier Ferstad.
Streik tidligst 28. mai
LO Stat har i overkant av 43500 medlemmer i staten. NTNU har medlemmer i tre forbund under LO Stat, NTL, Creo og Fellesorganisasjonen (FO).
Hvis det ikke blir enighet i meklingen kan medlemmer tas ut i strek tidligst 28.mai.