Forskerforbundet (FF) mener det er uheldig at styremedlemmer i NTNU-styret i tillegg har verv i fagforeninger
Dette er to roller det er utfordrende å kombinere, mener FF.
Anneli T. Østlien trekker seg som styremedlem i FF når hun går inn i NTNU-styret
Ronny Kjelsberg, NTL, mener det er uproblematisk å både ha verv i NTL og sitte i NTNU-styret
Bjørn Skallerud, Tekna, har avstått fra verv som tillitsvalgt og fast medlem i Tekna-styret etter at han ble med i NTNU-styret, men er fortsatt vara i Teknas styre
Peder Brenne, NTL, synes det ikke har vært direkte problematisk å kombinere rollene, men har kommet til at det i enkelte styresaker kan være naturlig å tre til side.
Anneli T. Østlien er valgt inn som vara i NTNUs styre, og har derfor valgt å trekke seg fra vervet i Forskerforbundet, som mener det er uheldig å kombinere verv i fagforening med å sitte i NTNU-styret. Slik ser ikke Tekna og NTL på dette. Bjørn Skallerud og Ronny Kjelsberg uttaler seg lenger nede i saken.
- På den ene siden er man valgt av medlemmene i fagforeningen, på den andre siden av en ansattgruppe til et styre som skal ivareta helheten. Dette er to ulike roller, og det er utfordrende å kombinere dem, sier styreleder for Forskerforbundet, Patric Wallin.
Det er flere styremedlemmer i NTNU-styret som har verv i fagforeninger, les deres meninger lenger ned i saken.
Patric Wallin mener det er krevende å ha to hatter som styremedlem.Mari Rian Hanger
Men hva om styremedlemmet selv tenker at det går greit å skille mellom rollene?
- Uansett mener jeg man må vurdere hvordan dette ser ut utenfra, ansatte kan bli usikre på om styremedlemmet representerer fagforeningen eller alle ansatte. Det handler om å bygge tillit til de som velger deg, sier Wallin.
Trekker seg fra verv i Forskerforbundet
Dette er en problemstilling som Forskerforbundet har diskutert på prinsipielt nivå før årets valg av styrerepresentanter. Men det skulle vise seg å bli ekstra aktuelt da Anneli T. Østlien ble valgt inn som vara i NTNU-styret. Hun sitter i dag i styret til Forskerforbundet ved NTNU og som representant i GSAM.
- Jeg sa ifra på forhånd at jeg kom til å trekke meg fra alle verv i Forskerforbundet dersom jeg ble valgt til NTNU-styret, jeg er ikke komfortabel med å ha en slik dobbeltrolle i styret, sier Østlien.
For henne var det viktig å gjøre dette klart allerede før valget, slik at de som ville stemme på henne visste om det. Hun påpeker at det er snakk om to forskjellige roller.
- Som styrerepresentant må jeg ta helt andre hensyn enn i fagforeningen, i styret må jeg jobbe til det beste for hele universitetet, sier Østlien, som frasier seg sine verv i Forskerforbundet fra sommeren.
Krevende for styremedlemmet
Wallin utdyper hva han mener er krevende med å ha begge rollene.
- I Sesam drøfter fagforeningene saker som siden skal opp i styret, og fagforeningene er ikke alltid enige internt heller. Hvordan skal så styrerepresentanten håndtere dette i styret? Det blir feil om vedkommende stemmer som Forskerforbundet vil, dersom hun eller han selv ikke står for dette. Samtidig kan det virke forvirrende for våre medlemmer om vedkommende stemmer noe annet enn det Forskerforbundet står for. Jeg tenker at dette er en krevende posisjon å stå i, sier Wallin.
Han mener også at det er uheldig at det er de samme personene som går igjen i styre og stell på NTNU.
- Når Anneli nå går ut av Forskerforbundets styre, så er det vemodig og vi må erstatte en veldig flink representant. Samtidig er det veldig bra for NTNUs styre å få inn Anneli, og for oss betyr det at vi må finne nye krefter. Det er en fordel at flere engasjerer seg og et problem om makt og innflytelse konsentreres på noen få, sier Wallin.
Flere har verv
I dagens styre, og det kommende styret til høsten, er det flere personer som har verv i fagforeninger.
Bjørn Skallerud, nåværende og kommende NTNU-styremedlem, er vara til Teknas styre ved NTNU. Ronny Kjelsberg, kommende varamedlem til NTNU-styret, sitter i styret til NTL NTNU. Og Peder Brenne, nåværende og kommende representant for de teknisk-administrative ansatte i NTNU-styret, har vært tillitsvalgt for NTL NTNU fram til 1. mai i år.
- Bør de andre fagforeningene ta samme standpunkt som dere?
- Vi står for de prinsippene vi har og så må de andre fagforeningene stå for sine vurderinger, sier Wallin.
Bjørn Skallerud sier han avsto fra å være tillitsvalgt og medlem i Tekna NTNU sitt styre da han ble valgt som representant for vitenskapelig ansatte i NTNU-styret.
- Men jeg valgte å være vara-medlem i Tekna. Dette fordi det er en god kanal for å få informasjon fra grunnplanet om diverse viktige saker for NTNU. Jeg har valgt å holde en lav profil i Tekna NTNU slik at man ikke skal tvile på hvilken hatt jeg har på meg i NTNU-styret, og holder meg unna alt som har med personalsaker, lønn og konflikter å gjøre, forklarer Skallerud.
Bjørn Skallerud har valgt å holde en lav profil i Tekna etter at han ble med i NTNU-styret.Foto: Benedikt Erikstad Javorovic
Han synes det ikke har vært noe problem å være vara-medlem i Tekna og representant i NTNU-styret.
- Jeg mener jeg klarer å holde det overordnede strategiske fokuset, og blander ikke inn Tekna-relaterte saker i styret. Jeg har ikke fått noen signaler om at kollegaer tviler på at jeg representerer de vitenskapelig ansatte. Jeg får mange henvendelser fra ansatte om å ta opp forskjellige saker , noe som jeg også bringer videre inn i styret, sier Skallerud.
- Har aldri vurdert å trekke seg
Ronny Kjelsberg sier han aldri har vurdert å trekke seg fra styret i NTL NTNU, selv om han nå er valgt inn som vara i NTNU-styret.
- Dersom jeg syntes fagforeningsperspektiver hadde for stor innflytelse i NTNU-styret, kunne det kanskje vært relevant, men jeg synes de ansattes innflytelse over universitetet er for liten og har blitt betydelig svekket over tid, sier Kjelsberg.
Han sier det er svært viktig å ha innblikk i hva som rører seg rundt i organisasjonen.
Ronny Kjelsberg mener det er viktig å være tydelig på hvilken hatt han har på til enhver tid.Foto: Benedikt Erikstad Javorovic
- Å trekke meg fra styret i NTL NTNU ville være å gå inn i en styrerolle i NTNU med en hånd bundet bak ryggen, sier han.
- Hvordan blir det å håndtere de ulike rollene du har?
- Selvsagt har man ulike roller som styremedlem ved NTNU og som styremedlem i fagforeninga, men de fleste av oss har jo mange ulike roller både i arbeidshverdagen og livet for øvrig, sier Kjelsberg.
Han sier det er viktig å være tydelig både for seg selv og andre om hvilken hatt man har på.
- Og det er ikke så fryktelig vanskelig egentlig, synes jeg. Så vil målene mine med NTNU som fagforeningsrepresentant og gjennom NTNU-styret i stor grad være sammenfallende. Jeg vil ha universitetsdemokrati, jobbsikkerhet og akademisk frihet uansett, sier Kjelsberg.
Trer til side i styresak
Peder Brenne, medlem i NTNU-styret, avslutter vervet som lokal tillitsvalgt i NTL fra 1. mai. Dette er ikke alene på grunn av styrearbeidet, men fordi han skal vikariere i stilling med personalansvar.
- Jeg vil ikke si at det har vært direkte problematisk å kombinere rollene. Jeg har prøvd å være tydelig i de sammenhenger jeg har hatt rollene, og jeg har opplevd å ha god kontakt også med andre fagforeninger. Det har ikke vært saker i styret som direkte har krysset rollene, sier Brenne.
Peder Brenne sier det er viktig for ham å vise at han ikke representerer en fagforening i NTNU-styret.Foto: Benedikt Erikstad Javorovic
I juni kommer det likevel opp en sak hvor det oppleves naturlig for ham å tre til side.
- Det gjelder instituttsammenslåing ved Fakultet for naturvitenskap, der saken har vært drøftet og behandlet i Losam ved NV-fakultetet. Da tenker jeg at jeg har hatt nok innflytelse, sier Brenne.
Han sier det er vanskelig for ham å svare på om han lyktes i å skille rollene utad. Erfaringen som lokal tillitsvalgt i NTL har også gitt ham nyttig innsikt i virksomheten og bedre forståelse for kompleksiteten og helheten i saker, mener han.
- Kombinert med god kontakt med hele organisasjonen, inkludert alle fagforeninger, bidrar det til verdifull innsikt for å kunne ta veloverveide standpunkt i styresaker, sier Brenne.
Han mener det er betimelig å stille spørsmål om dobbeltroller.
- Det har for meg vært viktig å være tydelig på at jeg som styremedlem ikke representerer en fagforening - eller for den saks skyld særinteresser, enkelte enheter, enkeltcampus, nivå i organisasjon eller bestemte fagfelt, sier Brenne.