kronikk

Rasering av førstelektor-dosent-stigen

En arbeidsgruppe ved SU-fakultetet foreslår å kutte FoU-tid for førstelektorer til 20 %. Dette vil i praksis undergrave karrierevegen til dosent, advarer ansatte i denne kronikken.

Alle har en karriere, men for førstelektorer blir den gjort vanskeligere med det foreliggende forslaget, mener de ansatte som har signert denne kronikken.
Publisert

Dette er en ytring. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens mening.

 

Enig eller uenig?

Send oss din ytring på

I et forslag for å samordne ressursplanlegging som er på høring på SU-fakultetet foreslår en arbeidsgruppe å kutte FoU-tid for førstelektorer til 20 %, dvs. et kutt på minst 10 prosentpoeng. For den sidestilte kategorien førsteamanuensis foreslås en FoU-andel på 47 %. Dette betyr en rasering av karrierestigen førstelektor-dosent.

Karrierestigene lektor-førstelektor-dosent og førsteamanuensis-professor er sidestilte, men har ulik faglig profil. Kravene til opprykk er like omfattende i de to karrierestigene. For opprykk til førstelektor og senere dosent krever nye føringer for stigen at man har gjennomført faglig utviklingsarbeid på høyt/høyeste nivå rettet mot utdannings- eller profesjonsfeltet, i samsvar med internasjonale eller nasjonale standarder. Det vektlegges en vitenskapelig og eksperimentell tilnærming til utviklingsarbeid der analytisk nivå og dokumentasjon av metodisk tilnærming også er nødvendig. Arbeidene ventes å ha nær kopling til praksisfeltet, faglige nettverk og det må tilrettelegges for erfaringsdeling. Ved å kutte forsknings- og utviklingstid for førstelektor vil SU-fakultetet gjøre det svært vanskelig for førstelektorer å kunne drive sitt systematiske pedagogisk-didaktiske utviklingsarbeid, noe som igjen vil gå ut over muligheten til å kvalifisere seg videre til dosent. Universitetet vi også tape på dette all den tid at det forventede utviklingsarbeidet skal være knyttet til undervisning og praksis. NTNU vil dermed gå glipp av godt og praktisk relevant utviklingsarbeid av høy kvalitet.

Vi vil advare om at et slikt forslag vil bidra til at færre universitetslektorer kvalifiserer seg til førstelektor. Hvis opprykk til førstelektor ikke medfører mer FoU-tid, vil det gå ut over motivasjonen for å legge ned det store arbeidet som kreves for å kvalifisere seg til førstelektor. I praksis vil forslaget som er på høring bety en rasering av førstelektor-dosent-karrierestigen ved SU-fakultetet. Ansatte i førstelektor-dosent-stillinger har ofte verdifull erfaring fra profesjonsfeltet som vi skal utdanne studentene til, som lærere, psykologer, spesialpedagoger, veiledere etc. Denne erfaringen er viktig for god studiekvalitet. Rasering av karriereveien innebærer også at mangfoldet blant ansatte blir mer ensartet med vekt på forskningskompetanse, med kanskje mindre kjennskap til feltet studentene skal arbeide i.

Vi anerkjenner at det er et behov for å etablere en felles forståelse for FoU-tid og ressursbruk ved SU-fakultetet. Vi ser også at det er uheldig at det er så store forskjeller i tildelt FoU-tid for førstelektorer, slik arbeidsgruppa dokumenterer ved de ulike instituttene ved SU. Men løsningen på dette bør jo ikke være å kutte drastisk i FoU-ressursen for alle! I rapporten Personalpolitikk for ansatte i undervisnings- og forskerstillinger som ble utarbeidet i forbindelse med fusjonen ble det anbefalt at førstelektorer skulle ha totalt 35 % FoU-tid.

Forslaget om kutt i FoU-tid kommer i tillegg til for at SU har retningslinjer for forskningstermin som i praksis gjør det vanskeligere for førstelektorer å få tildelt forskningstermin. Søkere til forskningstermin må være involvert i minst én vitenskapelig publikasjon i snitt for hvert år opptjening, og at søkeren bør være hovedbidragsyter på minst to av disse. Dette er i praksis vanskeligere for førstelektorer å oppnå, i og med at de har mindre tildelt FoU-tid enn førsteamanuenser. Det tar heller ikke hensyn til at førstelektorer oftere deltar i utviklingsarbeid som blir formidlet i andre kanaler og andre arenaer enn tidsskrifter. For mange førstelektorer er forskningstermin nettopp det de trenger for å få tid til å skrive forskningsartikler eller drive utviklingsarbeid.

Vi minner om at førstelektor-dosent-karriereløpet har en særlig rolle i å styrke kvalitet og arbeidslivsrelevans i utdanningene. Det systematiske utviklingsarbeidet som blir utført av førstelektor og dosenter er essensielt for å omsette ny kunnskap til former som kan tas i bruk i utdanning og arbeidsliv. Denne karrierestigen har altså en særlig viktig rolle for å bidra til samfunnsrelevans og til å oppnå NTNUs mål om kunnskap for en bedre verden.

NTNU har underskrevet og dermed forpliktet seg på prinsipper om ansvarlig faglig vurdering gjennom anerkjennelse av større bredde av de faglige aktivitetene i tillegg til et tydelig fokus på aktiviteter rettet mot NTNUs samfunnsoppdrag gjennom CoARA-commitments og UHR NOR-CAM. En FOU-tid på 20 % gjør ikke dette mulig.

Vi oppfordrer SU-fakultetet til å behandle førstelektor-dosentstigen på lik linje med førsteamanuensis-professor og sikre likeverdige muligheter for karriereutvikling.

 

Unni Eikeseth, førstelektor naturfag

Yvonne Albrigtsen, universitetslektor norskdidaktikk

Tone Brendløkken, førstelektor pedagogikk

Lars Busterud, universitetslektor historiedidaktikk

Randi Farstad, universitetslektor norskdidaktikk

Pernille Friis, universitetslektor matematikkdidaktikk

Øistein Gjøvik, førstelektor matematikkdidaktikk

Astrid Irene Haugdahl, universitetslektor pedagogikk

Gro Hellesnes, universitetslektor pedagogikk

Anna Järnerot, førstelektor pedagogikk

Kristina Karlgård, universitetslektor praksisstudier

Borgny Marianne Knudsen, universitetslektor pedagogikk

Anne Carine Bonnevie Lund, dosent pedagogikk

Kristin Vegge Maalø, universitetslektor pedagogikk

Ragnhild Røe Norderhus, universitetslektor pedagogikk

Anne Rakstad Pettersen, universitetslektor geografididaktikk

Theresa Ristad, universitetslektor pedagogikk

Anders Sanne, førstelektor matematikkdidaktikk

Vibeke Gilje Sanne, universitetslektor pedagogikk

Nina Aa.Vasseljen, universitetslektor pedagogikk

Alex Strømme, dosent naturfagdidaktikk

Jardar Cyvin, dosent naturfag

Ellen Andersson, universitetslektor naturfag

Rannveig Oliv Myhr, Dosent

 

(Alle ved Institutt for lærerutdanning)