Chalmers-rektor snur – tillater politiske demonstrasjoner på campus

Forbudet mot politiske markeringer på campus i forbindelse med krigen i Gaza tidlig i uka førte til skarpe reaksjoner fra mange hold. Nå omgjøres beslutningen.

Chalmers
Her skal det likevel være fritt fram for studenter og ansatte å delta på politiske arrangementer.
Publisert Sist oppdatert

Artikkelen er oppdatert 16:00 med ordlyden i pressemeldingen.

Tidligere denne uken kunngjorde Chalmers tekniska högskola i Gøteborg at de forbyr politiske demonstrasjoner på sin campus og i sine lokaler. Men kunngjøringen ble møtt med sterk kritikk fra flere hold, blant annet fra ytringsfrihetsekspert Nils Funcke, som kalte det « en ekstremt sterk begrensning av ytringsfriheten».

Chalmers endrer nå avgjørelsen. Politiske demonstrasjoner skal igjen tillates, forutsatt at de på forhånd varsles til høgskolen og studentorganet. «Årsaken er at Chalmers har behov for å kunne tilby et trygt og inkluderende miljø for alle», skriver Chalmers i en pressemelding som Universitetsavisa har fått innsyn i.

Chalmers' rektor Martin Nilsson Jacobi sier der:

- Vi ser og hører at meldingen om å ikke tillate politiske demonstrasjoner har skapt sterke reaksjoner og vekket følelser. Jeg tror at engasjement grunnleggende er veldig viktig – studenter, forskere og lærere ønsker stor takhøyde, en campus åpen for samtale og hvor ulike meninger og tanker kan uttrykkes og testes opp mot hverandre. Det er et åpenbart grunnprinsipp også for meg personlig. Vår utfordring er å samtidig sikre et trygt studie- og arbeidsmiljø.

- Vi burde vært tydeligere

Forbudet mot politiske demonstrasjoner på campus kom etter det det kaller «en serie hendelser som universitetet anser som alvorlige».

- Stillingen ble tatt basert på en analyse av den da rådende, eskalerende situasjonen. Handlinger og aktiviteter ble gjennomført på campus, på måter som fikk ansatte og studenter til å føle sterkt ubehag og bekymring, og vi følte at vi måtte handle for å ivareta sikkerhet og arbeidsmiljø. Men vi burde vært tydeligere på at hensikten var å trekke stillingen så snart situasjonen tillot det, skriver Martin Nilsson Jacobi i pressemeldingen.

UA har søkt Nilsson i hele dag, men ikke fått svar.

Pressemeldingen i sin helhet

«Ett förfarande där arrangörer informerar i förväg om manifestationer ersätter Chalmers hållning att inte tillåta politiska manifestationer på campus.

– Vi ser och hör att beskedet om att inte tillåta politiska manifestationer har skapat starka reaktioner och väckt känslor, säger Chalmers rektor och vd Martin Nilsson Jacobi. Jag tycker att engagemanget i grunden är väldigt viktigt – studenter, forskare och lärare vill ha högt i tak, ett campus öppet för samtal och där olika åsikter och tankar kan uttryckas och prövas mot varandra. Det är en självklar grundprincip även för mig personligen. Vår utmaning är att samtidigt säkra en trygg studie- och arbetsmiljö.

Beskedet innebär att Chalmers återgår till den praxis som gällt sedan tidigare där ambitionen varit att föra en dialog med arrangörer inför evenemang och manifestationer. Så har skett i de flesta fall men inte alltid. Högskolan och studentkåren kommer nu gemensamt att utveckla processen för att säkerställa att en dialog alltid sker. Anledningen är att Chalmers behöver kunna erbjuda en säker och inkluderande miljö för alla.

Chalmers beslut att inte tillåta politiska manifestationer på campus föranleddes av en serie händelser de gångna veckorna, händelser som högskolan betraktar som allvarliga.

– Vi agerade utifrån en analys av den då rådande, eskalerande situationen. Det genomfördes aktioner och aktiviteter på campus, på sätt som gjorde att anställda och studenter kände starkt obehag och oro, och vi kände att vi var tvungna att agera för att säkra trygghet och en god arbetsmiljö. Men vi borde ha varit tydligare med att avsikten var att dra tillbaka ställningstagandet så snart situationen tillät, säger Martin Nilsson Jacobi.

Det nya ställningstagandet, som träder i kraft omedelbart, innebär att Chalmers hållning att inte tillåta politiska manifestationer på campus har upphävts.»

Følg UA på Facebook og Instagram.

De nye reglene trer i kraft umiddelbart.