Israel/Hamas-krigen: Universitet forbyr demonstrasjoner på campus

Rektor ved Chalmers tekniska högskola i Sverige la tirsdag ned forbud mot politiske markeringer på campus. Bakgrunnen for forbudet er krigen mellom Israel og Hamas i Gaza.

Isabelle Jarl og Martin Nilsson, Chalmers tekniska högskola
Leder for studentforeningen ved Chalmers, Isabelle Karl, står sammen med rektor Martin Nilsson i forbudet mot politiske markeringer ved institusjonen.
Publisert Sist oppdatert

Dette bekjentgjorde rektor Martin Nilsson på universitetets nettside tirsdag. Beslutningen støttes av leder Isabelle Jarl for Chalmers' studentforening.

«Med anledning av det oroliga omvärldsläget och det starkt polariserade samhällsklimatet har Chalmers beslutat att inte tillåta politiska manifestationer på campus, eller i våra lokaler. Detta för att värna arbetsmiljö och trygghet för våra studenter och anställda.»

Slik innleder rektoren begrunnelsen for beslutningen. Den får støtte av utdanningsminister Mats Persson, som representerer Liberalerna, Sveriges Venstre. Persson viser til krigen i Gaza og faren for økt antisemittisme som kontekst for Chalmers forbud mot politiske markeringer.

Minister: - Bra forebygging

- Jeg synes det er bra at Chalmers handler i forebyggende hensikt. Vi har sett markeringer rundt om i Sverige som har utartet, der antisemittismens stygge tryne har vist seg fram, sier ministeren til Göteborgs-Posten. 

I sin videre begrunnelse for demonstrasjonsforbudet skriver rektoren, med studentlederens støtte, at «ytringsfrihet er en livsnerve for et universitet ... Men for å sikre universitetet som plass for ideutbytte, der det virkelig fins rom for ulike perspektiver, meninger og nyanser, må læresetet ta ansvar for formene dette utbyttet får. Vi må skape spilleregler som gjør at utbyttet kan skje på et fredelig og åpent sett», skriver Nilsson og Jarl.

Sterk kritikk

Chalmers' beslutning møtes imidlertid med skarp kritikk fra Nils Funcke, som er ekspert på ytringsfrihet. Til Dagens Nyheter karakteriserer han forbudet mot politiske markeringer på campus som en veldig sterk begrensning av studentenes ytringsfrihet.

- Dette forbudet kommer ikke på bakgrunn av konkrete hendelser. Ifølge rektoren har det ikke forekommet direkte trusler eller kritikkverdige utspill, sier Funcke.

Han medgir at enkelte nok kan kjenne på uro og usikkerhet i sakens anledning. Men:

- Det synes ikke jeg utgjør en god nok grunn til å fatte en så drastisk beslutning, sier han.

Ingen plakater

Forbudet presiseres til å omfatte alle former for sammenstimlinger hvor politiske oppfatninger uttrykkes på en måte hvor folk som passerer ikke kan unngå å oppfatte eller høre budskapet. Funcke mener et slikt forbud blir problematisk å håndheves.

- Det blir vanskelig å trekke en linje mellom en politisk manifestasjon og en politisk samtale, kommenterer han.

Forbudet omfatter også oppslag på tavler og veggflater på campus.

Eksperten på ytringsfrihet er særlig kritisk til at Chalmers-rektorens forbud får støtte fra en statsråd.

- Når ytringsfriheten behøves som mest er den også skjørest, sier Nils Funcke.

Rektoren presiserer overfor Dagens Nyheter at forbudet er av midlertidig art, og kan oppheves når situasjonen forhåpentligvis roer seg.

Følg UA på Facebook og Instagram.