Demonstrerte: - Skal respektere leger og helsepersonell også i krig

Helsearbeidere hadde fredag formiddag samlet seg på St. Olavs hospital for å vise sin støtte til helsevesenet i Gaza.

Postdoktor og lege i spesialisering, Kristin Hestmann Vinjerui, holder fram en flyer med #notatarget - #NorwegianHealthworkersforGaza.
Publisert Sist oppdatert

Saken er oppdatert med noen justeringer fredag kl 21.30.

Fredag formiddag ble helsearbeidere over hele landet oppmuntret til å samles for å vise solidaritet med helsearbeidere i Gaza.  

Mottoet for markeringen var: Sykehus og helsevesen skal ikke angripes! 

Aksjonen ble delt på Facebook. Her ble helsearbeiderne også bedt om å dele sine bilder fra markeringene.

Viste sin støtte

Utenfor Kunnskapssenteret ved St. Olavs hospital hadde helsearbeidere møtt opp for å vise sin støtte. 

Rundt 40 personer møtte opp på St. Olavs hospital for markering for sykehus og helsepersonell i Gaza.

- Legeforeningens holdning er at sykehus og helsepersonell skal skånes, og medisinsk nøytralitet respekteres, selv om det er krig. Den holdningen støtter vi, sa Kristin Hestmann Vinjerui, som tok ordet under markeringen. 

Hun er postdoktor ved Institutt for samfunnsmedisin ved NTNU, og lege i spesialisering ved Trondheim kommune. Da det ble kjent at det skulle arrangeres en aksjon over hele landet, tok hun og flere andre initiativet til å samles utenfor Kunnskapssenteret. 

- Det var kort varsel. Mange hadde ikke anledning til å komme ifra for å delta i markeringen, men for hver som står her er det ti som hadde ønsket å være her, sier Vinjerui. 

Selv jobber hun med helsetjenesteforskning ved NTNU og miljørettet helsevern og folkehelse i Trondheim kommune. 

- Helsetjenestene og folkehelsen rammes hardt når det er krig, det blir umulig å opprettholde normale tjenestetilbud og livsvilkår for folk, sier Vinjerui.

Ber regjeringen øke presset

Initiativtakerne til aksjonen er blant andre legene Marianne Ask Torvik og Ida Tveter, ved Nordlandssykehuset. På Facebook-siden til aksjonen oppfordrer de regjeringen til å øke presset mot de krigførende partene og kreve umiddelbar våpenhvile for å hindre ytterlige sivile dødsfall og skade på Gazas sykehus og helseinstitusjoner, fri tilgang for humanitær nødhjelp til hele Gazastripen, opphør av Israels blokade av vann, elektrisitet og drivstoff og respekt for medisinsk nøytralitet og umiddelbart opphør av alle angrep på helseinstitusjoner.

Helsesekretær Ruakiya Sadik sammen med Kristin Hestmann Vinjerui.

De viser til at en humanitær katastrofe utspiller seg i Gaza, og at det er mange angrep på helseinstitusjoner. Mange sykehus er ute av drift, og de gjenværende jobber under ekstreme forhold. 

- Hvilken effekt har en slik markering?

- Det er fint å vise at vi er flere som reagerer på det som skjer. Verdenslederne er handlingslammet. Vi vil vise at folk støtter folk, og at vi ønsker at situasjonen var annerledes, sier Vinjerui. 

Helsesekretær Rukaiya Sadik deltok også i markeringen.

- Som araber treffer det som skjer på Gaza nå meg veldig hardt. Mange barn blir rammet. Det er viktig å vise at vi støtter menneskerettighetene, sier Sadik.

Følg UA på Facebook og Instagram.