Ytring

Studentenes fredspris: Å skape historie

- I en verden full av krig og konflikt er det viktigere enn noen gang å løfte fram de som kjemper mot urett. Kanskje vet du hvem som fortjener å bli prisens neste vinner.

Nominasjonsutvalget til Studentenes fredspris ber om hjelp til å finne vinneren av neste års pris.
Publisert

Dette er en ytring. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens mening.

Visste du at Øst-Timor var den første nye nasjonen i det 21. århundret? En av personene som var avgjørende for Øst-Timors uavhengighet var aktivisten Antero Benedito da Silva. Sammen med the East Timor Student Solidarity Council (ETSSC) vant da Silva studentenes fredspris i 1999. Anerkjennelsen de fikk via sin fredsturné i Norge var helt avgjørende for deres evne til å opprettholde det viktige arbeidet deres, og dermed også indirekte for Øst-Timors frihet i 2002. 

Da Silva og ETSSCs arbeid er ikke et unikt eksempel. Studenter har gjennom hele historien bidratt til å skape store samfunnsendringer. Tiananmen-opprøret, 1960-tallgenerasjonen og kampen mot apartheid i Sør-Afrika er bare noen kjente eksempler. Mange av de rettighetene vi i dag tar for gitt, ble kjempet frem av og med studenter. 

Helt siden 1999, har studentenes fredspris arbeidet med å løfte fram studentaktivister, og deres kontinuerlige kamp for fred, demokrati og menneskerettigheter. 

Nå trenger vi hjelpen din! Den neste vinneren skal kåres våren 2025, og nominasjonsfristen er 14. april. 

I en verden full av krig og konflikt er det viktigere enn noen gang å løfte fram de som kjemper mot urett. Kanskje vet du hvem som fortjener å bli prisens neste vinner. Du kan være med å skape historie.