Akademiker vil ha sabotasje i regi av klimabevegelsen

Universitetslektor Andreas Malm ved Lunds universitet ønsker at mer militante metoder tas i bruk.

Malm mener Norges oljeindustri er helt absurd og at nordmenn bør aksjonere mot denne.
Publisert Sist oppdatert

Tidligere i år ga Malm ut boka «How to blow up a pipeline», ifølge Klassekampen.

Han forsker på «fossilkapitalismen». Nå skal han snakke på People´s Summit for Climate Justice i Glasgow, der det store klimatoppmøtet er i gang.

«Når begynner vi å fysisk angripe de tingene som konsumerer planeten, og ødelegge dem med våre egne hender?» spør han i boka.

I boka argumenterer Malm for at klimabevegelsen må vurdere innslag av sabotasje for å lykkes.

– Når klimabevegelsen så lenge har drevet med ikke-voldelig sivil ulydighet som metode, uten at det har ført til noe konkret handling, argumenterer jeg for at det er på tide å teste ut ting som sabotasje, sier Malm til avisa.

I boka beskriver han det han kaller «intelligent sabotasje», som ikke skader mennesker og natur, og som er politisk gjennomtenkt. Dette kan være å stanse utbygging av kullgruver, eller å ødelegge fossil infrastruktur.

Videre tar han, ifølge Klassekampen, til orde for å sabotere «luksusutslipp», som privatpersoners luksusyachter og SUV-er.

- Luksusutslipp er det første som må gå, sier han.

I 2007 var han med og tok lufta ut av dekkene på SUV-er på Östermalm i Stockholm. Aktivistene tar æren for at salget av Volvos SUV-er sank i Sverige etterpå.

Malm er motstander av aksjoner som rammer vanlige folk, eksempelvis å sperre trafikken.

Akademikeren og aktivisten fra Sverige mener Norge har en oljeindustri som er helt absurd.

- Så dere får heller starte med noen aksjoner der. Ende Gelände (tysk akitivistgruppe, journ.anm.) samlet flere tusen mennesker og blokkerte kullgruver. Det er klart dere kan gjøre det samme med oljen, sier han til Klassekampen.

LES OGSÅ I KLASSEKAMPEN: Vil trappe opp «intelligent sabotasje»

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.