Gunnar Bovim blir NTNUs nye rektor

NTNU-styret har i dag ansatt administrerende direktør i Helse Midt-Norge, Gunnar Bovim, som universitetets rektor de neste fire årene. Beslutningen var enstemmig.

Bovim havnet raskt opp i favorittsjiktet da det tirsdag ble kjent at han var den sjette søkeren til rektorjobben. Fram til da var navnet hans unntatt offentlighet, men det var likevel Bovim som var det heteste navnet blant stalltipsene.

Nå etterfølger han Torbjørn Digernes som rektor i de neste fire årene, med mulighet for forlenging i ytterligere fire.

- Alle søkerne var godt kvalifisert, men Bovim var helt klart den best kvalifiserte og en opplagt vinner blant søkerne, sier styreleder Morten Loktu.

NTNU-styret brukte halvannen time på å diskutere ansettelsen av ny rektor, men Loktu forsikrer om at dette ikke var uttrykk for uenighet i styret.

- Vi tok oss god tid for å kvalitetssikre alle sider ved ansettelsen.

Ekstern søker

Dermed må sterke søkere som Kari Melby og Berit Kjeldstad, begge prorektorer, og dekan Ingvald Strømmen, innse at de denne gangen ble slått på målstreken av en ekstern søker.

Gunnar Bovim blir den første rektoren ved NTNU som ikke har teknologiutdanning fra Gløshaugen. Men ellers er ansettelsen tro mot tidligere tradisjoner: Han er mann og professor.

- Antakelig er det de klassiske ingeniørfagene jeg kjenner dårligst, og om jeg får jobben, ser jeg fram til å lære dem bedre å kjenne, sa han til UA tidligere denne uka.

Som ekstern søker er han imidlertid ikke ukjent med NTNUs virksomhet. Fra 1998 til 2006 var han prodekan og dekan ved Det medisinske fakultet.

Han har dessuten sittet i fakultetsstyrene for HF, SVT og gamle NT. Kanskje blir dét et lite plaster på såret for Dragvoll siden søkeren derfra, Kari Melby, ikke fikk rektorposten.

- NTNU får en leder med dokumenterte resultater fra andre virksomheter, samtidig som han har erfaring fra NTNU tidligere. Et lite brudd fra tidligere praksis med rektorer fra Gløshaugen, det er det, men som medisiner kan Bovim skilte med naturvitenskapelig bakgrunn. Han var den best kvalifiserte og da ble det ham, sier Morten Loktu.

Ung rektor

Gunnar Bovim er 52 år og opprinnelig fra Bergen. Han er utdannet lege og tok doktorgraden i nevrologi i 1993. Fem år seinere ble han professor i nevrologi. Han ble ansatt som administrerende direktør for St. Olavs Hospital i 2006. Tre år seinere fikk han direktørjobben i Helse Midt-Norge.

Åremålet til rektor Torbjørn Digernes går ut 31. juli neste år. Fram til da blir det overlapping mellom ny og gammel rektor. Nå framover skal Bovim få eget lederteam på plass, og ha et ord med i laget når NTNU-styret neste år skal ansette prorektorer og dekaner.

Nye koster i ledelsen

2013 kan bli et år med svært stor utskiftning av ledere, men ikke nødvendigvis. Allerede i løpet av januar går trolig søknadsfristen ut for å søke på dekan-stillingene. Ingen av dagens dekaner har sittet i tre perioder, det vil si tolv år, så det er ingenting i veien for at de kan søke en ny periode.

Det samme gjelder de tre prorektorene Kari Melby, Berit Kjeldstad og Johan E. Hustad. De har sittet i fire år, og har anledning til å søke på nytt, og eventuelt bli tilsatt etter vurdering.

Spørsmålet er om Melby og Kjelstad ønsker en ny periode som prorektorer etter at de ikke fikk rektorjobben. Og det gjenstår også å se om Bovim vil vektlegge kontinuitet eller nytt blod når ny ledelse skal snekres sammen.

NTNU-styret avklarer i dag innholdet i utlysningstekstene til dekaner, prorektorer og ny direktør for Vitenskapsmuseet. Det vil også oppnevne innstillingsutvalg, der nyansatt rektor vil sitte.

Gunnar Bovim overtar roret etter Torbjørn Digernes. Nå blir han rektor de neste fire årene, med mulighet for forlengelse i ytterligere fire. 
        
            (Foto: Sølvi W. Normannsen)

Gunnar Bovim overtar roret etter Torbjørn Digernes. Nå blir han rektor de neste fire årene, med mulighet for forlengelse i ytterligere fire.  Foto: Sølvi W. Normannsen

Relaterte artikler

Bovim i nyhetsbildet

Hvor interessant er det her i landet at NTNU får ny rektor? Her er dagens øyeblikksbilde av medieoppmerksomheten.

Fredag er han sannsynligvis NTNUs nye rektor

Han reflekterte over jobben for både 12 og 8 år siden. Denne gangen valgte han å søke. – En av landsdelens mest interessante stillinger, sier Gunnar Bovim om rektorjobben. Men hva gjør ham egnet til den?

- En klok leder

Det vanket mange gode ord fra de ansatte ved DMF og St Olavs Hospital da de i dag fikk vite at Gunnar Bovim er en av søkerne til stillingen som ny rektor ved NTNU.

Gunnar Bovim vil bli ny rektor

Gunnar Bovim er den sjette og hittil ukjente søkeren til jobben som ny rektor ved NTNU.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Vil ha skoleeksamen for så mange mattefag som mulig

- Det er et veldig sterkt ønske blant faglærerne om at vi skal ha skoleeksamen så langt det lar seg gjøre, sier instituttleder Einar Rønquist ved Institutt for matematiske fag.

Legger «tyskervits»-varsel mot Vagstad dødt

Forskerforbundet har behandlet varselet mot tillitsvalgt Steinar Vagstad ved Universitetet i Bergen og konkludert med at Vagstad ikke har gjort noe galt.

Eikrem vs. Filter Nyheter:

PFU behandler saken onsdag

Øyvind Eikrem beskylder Filter Nyheter for ukritisk kildebruk og å komme med påstander som ikke kan etterprøves. Avisa svarer at Eikrem bagatelliserer det innvandrerfiendtlige innholdet på Facebook-sida avisa kopler ham til.

UA-serie: NTNU etter korona

Er fysisk læringsmiljø vårt svar på enekontor?

Situasjonen for mange studenter er på flere måter skremmende.