Tekna enige i at kveldsarbeid ikke kan pålegges

Tekna mener, på lik linje med NTL, at jobbing etter kl 17 må være frivillig. Forskerforbundet er bekymret over utviklingen med mer kveldsundervisning.
Arkivfoto. Bildet er tatt under en kveldsforelesning ved NTNU. 
        
            (Foto: SOLVEIG MIKKELSEN)

Arkivfoto. Bildet er tatt under en kveldsforelesning ved NTNU.  Foto: SOLVEIG MIKKELSEN

Rune Sætre, leder for Tekna ved NTNU, sier Tekna er helt enige med NTL om at kveldsjobbing må være frivillig etter kl 17.

– Vi mener dette er noe man kan avtale med sin nærmeste leder. Det at mange har en fri og uavhengig stilling må ikke bety at vi skal akseptere å presses til å jobbe fast utenfor normal arbeidstid fra 7-17, sier Sætre.

NTL gikk nylig ut i Universitetsavisa og sa at avtaleverket er klinkende klart: Undervisning om kvelden må være basert på frivillighet.

Kun hvis begge parter er enige

Sætre sier at jobbing på kveldstid kun må skje hvis begge parter synes det er greit.

– Dette kan avtales mellom vitenskapelige ansatte og instituttleder. Hvis de er enige, så er det greit, sier han, og påpeker at det vil være individuelle forskjeller på hva slags arbeidstid man ønsker.

– Noen vil for eksempel heller jobbe til kl 18 enn å begynne kl 7 hver dag. Andre har kanskje bestemte dager de må hente før kl 17 i barnehagen, eller levere etter kl 7, for å få privatlivet til å gå opp, sier han.

Bekymret for utviklingen

I følge Lisbeth Aune, fungerende hovedtillitsvalgt for Forskerforbundet ved NTNU, ser Forskerforbundet med bekymring på utviklingen med mer kveldsundervisning.

– Vi forutsetter at NTNU-ledelsen holder seg innenfor lovverket, sier Aune.

Hun sier problemstillingen med kveldsarbeid har vært tatt opp av Forskerforbundet også tidligere.

– Men etter fusjonen og samlokalisering har det blitt trangere om plassen, og omfanget av kveldsundervisning ser ut til å ha økt. Vi opplever at vi nå får flere henvendelser fra medlemmer knyttet til dette enn tidligere, sier Aune.

Hun mener det kommer til å bli enda større kamp om undervisningslokalene fremover, som følge av campusutbygging.

– Vi er bekymret for at kvaliteten på undervisningen skal bli dårligere når den foregår på kvelden, og at både vitenskapelig ansatte og studenter skal bli mer presset og mindre motiverte. Dette har konsekvenser for arbeidsmiljøet ved NTNU, sier Aune.

Har bedt om økonomisk kompensasjon

Hun er enig med NTL i at normal arbeidstid skal være mellom kl 7 og 17.

– Og dette kan ikke endres uten videre, slår hun fast.

Hun sier Forskerforbundet også tidligere har sagt ifra til NTNU-ledelsen om at det i det minste må gis en økonomisk kompensasjon ved kveldsarbeid.

– Men dette fikk vi den gang ikke ledelsen med på. Dessuten vil det være slik at for flere ansattgrupper, som for eksempel småbarnsforeldre, kan det være vanskelig å kompensere for kveldsarbeid, sier Aune, og understreker at Forskerforbundet vil fortsette å følge nøye med på saken, for å sikre de ansattes arbeidsvilkår.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Regjeringen vil la noen studenter få vende tilbake

Universiteter, høyskoler og fagskoler åpner for noen studenter og ansatte, sa statasminister Erna Solberg på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

Nettbasert undervisning:

– Litt anarki i valg av digitale løsninger

Professor Rune Hjelsvold har sett på hvordan det egentlig går med den nettbaserte undervisningen på NTNU. – Underviserne bruker 28 ulike verktøy, det blir uoversiktlig, sier han.

Store forskjeller mellom fakulteter:

SU gir bokstavkarakterer til nesten alle studentene

NTNU har besluttet å endre 370 emner hvor det avlegges eksamen denne våren fra bokstavkarakter til enten bestått eller ikke bestått. Ved Fakultet for samfunns- og utdanningsvitenskap (SU) endrer de bare tre emner.

Medisinprofessor, overlege og dikter

Unni Syversen er professor i endokrinologi ved NTNU, overlege ved St. Olavs hospital - og skriver dikt om koronaepidemien.