Avduket monument til ære for mikrobene

De har kanskje ikke det beste ryktet i disse tider, men to professorer ved NTNU har det siste året jobbet for å få hedret våre små venner mikrobene.

Publisert Sist oppdatert

Med noen glass Mozell, en spøk om at NTNU har blitt tilbakeholdne på alkoholen etterfulgt av en annen om håndspriten og en kort tale om mikroorganismene ble det torsdag avduket et nytt monument ved NTNU.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

Monumentet, som kanskje ikke er så monumentalt, men fint og flott like fullt, er satt opp til ære for mikroorganismene og står ved Kjemiblokk 3 på Gløshaugen.

Det er Olav Vadstein og Jochen Schmid ved Institutt for bioteknologi og matvitenskap som har stått i spissen for arbeidet.

«Kunnskapsnivået om mikroorganismer er lavt i befolkningen – inkludert mange også i akademia. Denne våren har bidratt til å tydeliggjøre det. Samtidig er det også sånn at i for stor grad så demoniseres mikroorganismer som gruppe, fordi noen få er sykdomsfremkallende. Mikroorganismer er en del av bildet for alle de store utfordringene vi står ovenfor. NTNU som universitet har som oppgave å gjøre noe med manglende kunnskap i samfunnet. Som et bidrag vil vi reise dette monumentet som, sammen med en nettside, skal bidra til refleksjon og en bedre og bredere forståelse av hvor viktige mikroorganismer er for planeten og for oss mennesker» skriver initiativtakerne i en e-post.

Inspirasjonen til monumentet kommer fra Japan, og teksten som står på det er skrevet av doktorgradsstipend Lisa Titze, og oversatt til nynorsk av Jo Esten Hafsmo:

Ode til mikrobene

Du finnes overalt på vår vidstrakte klode

ei ørlita celle; ei vakker mikrobe.

Ditt bidrag til liver er ofseleg stort,

og utan deg hadde alt visna bort.

Å lære om deg, gjev livet vårt preg,

om det du gjer best, steg for steg.

Du gjev oss så mykje, langs heile vår veg.

Kjæra mikrobe; vi elskar deg.

Powered by Labrador CMS