Bruker 23 mill. på å fikse Kråkeslottet

Entreprenøren Hent er innstilt som anbudsvinner i restaureringen av NTNU-eide «Thingvalla» i Høgskolebakken.

Selv om «Kråkeslottet» viser tegn til forfall på utsiden, er det lite som tyder på hvor ille det faktisk er på innsiden.
Selv om «Kråkeslottet» viser tegn til forfall på utsiden, er det lite som tyder på hvor ille det faktisk er på innsiden.
Publisert Sist oppdatert

Prosjektleder Børge Aune i NTNU eiendom sier til UA at restaureringen vil starte senest 4. august. Etter planen skal arbeidet være ferdig til juni neste år.

- Da vil bygningen fremstå som ferdigrestaurert. Denne runden av restaureringen inkluderer grunnmur, drenering, fasader og reisverk, sier Aune.

Innflytting i 2016

I neste omgang skal innsiden restaureres og «Thingvalla» skal være klart til innflytting i andre halvår 2016.

Fire tilbydere ble vurdert i den første anbudsrunden. De leverte tilbud fra cirka 23 til 29 millioner kroner. Hent hadde det billigste tilbudet.

- Prisnivået ligger omtrent der vi hadde sett det for oss. Vi har innstilt på Hent og regner med å skrive kontrakt over helga, sier Aune.

LES OGSÅ: - Har fått forfalle for lenge

Restaureres for 50 millioner kroner

Tilbyderne har dokumentert sin kompetanse i anbudene, og anbudsvinneren vil trolig også benytte seg av underleverandører.

Totalrammen for hele restaureringsjobben er i overkant av 50 millioner kroner.

«Thingvalla» er mest kjent på folkemunne som «Kråkeslottet». Den tidligere så staselige villaen i Høgskolebakken har stått tom i årevis og gradvis forfalt. Byantikvaren har gitt «Kråkeslottet» vernestatus B: Høy antikvarisk verdi.

LES OGSÅ: Redning for «Kråkeslottet»
LES OGSÅ: «Extreme makeover» på NTNU

Strippes innvendig

Etter rehabiliteringen skal bygningen huse gjesteforskere i 13 leiligheter i moderne standard. Ifølge Aune har «Thingvalla» stått tomt i ti år siden de siste beboerne flyttet ut i 2004.

Da UA var inne i bygningen fremsto forfallet som uopprettelig. Aune forteller at huset skal strippes innvendig og det er stort sett bare dører som er verdt å ta vare på.

Bildegalleri: Bli med på innsiden av «Kråkeslottet»
Se flere bildegalleri her.

For å rette opp de største høydeforskjellene og for å sjekke sopp eller råteskader i trekonstruksjonene, er det planlagt å fjerne alle innvendige platekledninger. I tillegg er det gjort vurderinger av husets konstruksjoner og rådgivende ingeniør anbefaler forsterking av det eksisterende trebjelkelaget både i gulv og i tak.

Følg Universitetsavisa på Facebook og Twitter.