Mork fikk beskjed om at han var for gammel til dekanjobb

69 år gamle Knut Anton Mork, en av Norges mest profilerte økonomer, er for gammel til å kunne ansettes ved NTNU.

Fra 1996 til 2015 var Knut Anton Mork Handelsbankens sjeføkonomi i Norge. Bildet er fra en presentasjon for Handelsbanken. Nå ønsker han å bli dekan ved NTNU.
Publisert Sist oppdatert

Knut Anton Mork sitter på en buss utenfor Hong Kong når UA ringer og vil vite hvorfor han har søkt jobb som dekan ved NTNU. Handelsbankens profilerte seniorøkonom kan fortelle at han akkurat fått beskjed fra NTNU om at han ikke er aktuell til jobben, fordi han med sine 69 år er for gammel til å kunne ansettes ved universitetet.

- Uheldig regel

Morks kommentar til den beskjeden er:

- Jeg er generelt tilhenger av at folk må få kunne jobbe så lenge de har lyst og energi til å gjøre det. Jeg synes det er veldig uheldig at det finnes en lovregel som forbyr det. Jeg sier ikke dette fordi det nå gjelder meg, dette er en generell oppfatning jeg har og har hatt lenge, sier Knut Anton Mork.

Da han søkte dekanjobben var han ikke absolutt sikker på at han ønsket dette 100 prosent, men han gjorde det på grunn av fusjonsprosessen NTNU er inne i.

LES OGSÅ: Disse vil bli dekaner for økonomi og helse
LES OGSÅ: Wroldsen og Synnes vil fortsette som viserektorer

- Det var først og fremst den som tiltalte meg. Jeg hadde lyst til å se om jeg kunne spille en rolle i utformingen av den nye institusjonen. Fusjonen er veldig spennende, den muliggjør synergier på en måte som flere steder i utlandet har fått til og som jeg håper også NTNU får til.

- Dette gjelder ikke minst samspillet mellom teknologi og økonomi. Jeg håper fusjonen kan virke berikende på begge miljøer, sier Mork som har hatt en professor II-stilling ved NTNU Institutt for samfunnsøkonomi det siste året.

Erfaring fra bank og akademia

Han nevner også andre fag som får muligheter til bedre samspill med teknologimiljøene via fusjonen, blant annet helsefag som i så måte blir mer og mer aktuelt.

LES OGSÅ: Akademikerne: - NTNU-ansatte bør få fortsette til de er 75 år
LES OGSÅ: Over 70 og i full jobb

Fra 1996 til 2015 var Knut Anton Mork Handelsbankens sjeføkonom i Norge. Ifølge Wikipedia har Mork, i tillegg til sin tunge bankerfaring, bakgrunn i det akademiske liv. Han har særlig forsket på de makroøkonomiske virkningene av oljeprissjokk. Han begynte sin utdannelse med siviløkonomstudiet og høyere avdeling ved Norges Handelshøyskole. Han har en doktorgrad i samfunnsøkonomi fra Massachusetts Institute of Technology (MIT) i 1977.

Mork har forfattet lærebøker i makroøkonomi på både norsk og engelsk og har publisert sine forskningsresultater i anerkjente internasjonale tidsskrifter som Journal of Political Economy, Quarterly Journal of Economics, Journal of Economic and Business Statistics og The Energy Journal.