Studiestart

Strøk en gang per semester i fem år. - Det er ikke så farlig

Tidligere NTNU-student ber nye studenter senke skuldrene og ikke la karakterjaget ta overhånd.

Chul Christian Aamodt ble sivilingeniør til slutt til tross for at han strøk til eksamen flere ganger. - Hvis du blir for opptatt av karakterene, skyver du til side mye av det som har en verdi når en skal ut i arbeidslivet, sier han.
Chul Christian Aamodt ble sivilingeniør til slutt til tross for at han strøk til eksamen flere ganger. - Hvis du blir for opptatt av karakterene, skyver du til side mye av det som har en verdi når en skal ut i arbeidslivet, sier han.
Publisert

«Jeg strøk på minst en eksamen hver eneste eksamensperiode gjennom sivilingeniørstudiet. Allikevel sitter jeg nå, 25 år etter at jeg startet på@NTNU, med det som i mine øyne er drømmejobben.» skriver Chul Christian Aamodt på Twitter.

- Hvis du blir for opptatt av karakterene skyver du til side mye av det som har en verdi når en skal ut i arbeidslivet, sier han til Universitetsavisa.

Gründeren har vært med på flere oppstarter, og er nå kommersiell leder og medeier i Europower AS etter at hans siste prosjekt - nettstedet enerWe - fusjonerte med Europower.

Fikk ikke jobb på grunn av dårlige karakterer

Selv om Aamodt mener karakterer ikke er alt, ble det raskt tydelig at karakterene hans var et problem i arbeidsmarkedet.

- Da jeg var ferdig med utdanningen for 20 år siden, søkte jeg 30 jobber og fikk bare avslag. Selv om ingen sa at det var de dårlige karakterene mine som var grunnen, skjønte jeg jo raskt at det var det det handlet om, sier Aamodt.

Spesielt i de store selskapene mener Aamodt dette er et problem. Ansettelsesprosessene blir en papirmølle, og noe må man sile etter. Da er karakterer et enkelt sted å starte.

Til slutt fikk han jobb i det nyetablerte selskapet Mintra som spant ut fra Sintef.

- De hadde en daglig leder som så etter noe annet enn karakterer, og det selskapet bygde vi opp over noen år for så å selge det for en halv milliard. De egenskapene jeg trengte for å gjøre den jobben, hadde ikke noe å gjøre med hvilke karakterer jeg hadde . Det handlet om nettverk, kreativitet og andre ting en ikke ser på karakterutskriften.

Fritiden gikk på bekostning av studiene

- Jeg leste mye og jobbet hardt, men brukte lang tid på å lære ting. Jeg var mye flinkere på å eksperimentere og drive med ting utenfor studiene. Jeg var med i frivillige organisasjoner, spilte i band og gjorde andre ting som har gitt meg de egenskapene jeg har hatt mest bruk for i ettertid, men med graden i bunn for det jeg har drevet med.

Aamodt presiserer dog at han mener det er viktig å fullføre.

- Men jeg begynte jo å gråte da jeg som ung student strøk for første gang. Og dét er ikke så farlig, så lenge du fullfører.

- Hvor kom presset fra?

- I mitt tilfelle var det jeg som la press på meg selv og følte at alle andre var så flinke. Jeg så jo bare de som lyktes, ikke de som mislyktes, og var i et miljø hvor jeg følte at alle andre var så flinke. Spesielt i et prestasjonssamfunn som det vi lever i nå, tror jeg det presset er høyt.

- Hvor lang tid tar det å fullføre en master med en strykkarakter per semester?

- Jeg ble bare et halvt år forsinket, men jeg måtte jo bruke deler av hver eneste sommer- og juleferie på å lese meg opp til jeg skulle ta opp fagene.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.