Ytring

Det er på tide å åpne øynene

Du synes kanskje dette er fjernt midt i eksamenstiden. Men det er viktig at DU engasjerer deg og gir uttrykk for at du ikke aksepterer denne uretten lenger.

Illustrasjonsfoto fra en demonstrasjon i støtte av Palestina.
Illustrasjonsfoto fra en demonstrasjon i støtte av Palestina.
Publisert

For en uke siden så jeg noen bilder på Instagram som gjorde inntrykk. Noen barn som filmet at de lagde mat, men som brått ble avbrutt av tydelige bombeslag, barna skriker og man ser at kameraet velter. En annen video av en gutt som sitter i ruinene av det som hadde vært hans hjem, mens han holder noen blomster og gråter over sin tapte familie. Jeg scroller nedover feeden og ser enda en video. Det er sykepleiere i en bil med sårede som blir stoppet av Israelske soldater, og på videoen hører man skrikene rop om hjelp. Videre ser jeg videoer av mennesker som blir overfalt i sine hjem av israelsk politi som bryter seg inn og man hører barn som skriker. Mine egne bekymringer om eksamen og innlevering av bacheloroppgaven blir fort små bagateller. Jeg følte med en gang en trang til å gjøre noe, til å hjelpe og til å forklare situasjonen for andre.

Israel-Palestina konflikten har preget verdens nyhetsbilde i flere tiår, og det har til tider virket som krigen om aldri skulle ta slutt. Da Oslo-avtalen ble undertegnet i 1993, var det en sterk tiltro til at Norge hadde bidratt til et gjennombrudd i den lange konflikten. Til tross for dette, er Israel-Palestina konflikten fremdeles et problem den dag i dag.

14. mai kom det en rapport fra Gaza som rapporterte at det hadde vært den verste dagen palestinerne noensinne har opplevd. På under 30 minutter gjennomførte Israel flere raid rettet mot boliger både nord og sørpå Gazastripen. Dette uten forvarsel, noe som har ført til at tusenvis av palestinere har blitt såret og drept. Dette er ikke første gang vi er vitne til konsekvensene av volden mot Gaza, som har ført til at tusenvis av sivile har mistet livet opp gjennom årene - mange av dem barn.

Gazastripen har lenge vært preget av et ødelagt helsesystem, ekstrem fattigdom, høy arbeidsledighet, ikke-funksjonell infrastruktur og brutale oppvekstsvilkår for barn og unge. Dette kan bli sett på som en kollektiv avstraffelse av en befolkning som i utgangspunktet ikke hadde gjort noe galt.

I et område som er vesentlig mindre enn Oslo, bor to millioner palestinere i det som nå i praksis er et åpent fengsel ettersom alle innganger inn til Gaza er stengt på grunn av sikkerhet, noe som blant annet påvirker forsyninger av medisiner og utstyr. Den israelske blokaden fra 2007 og stadige bombeangrep de siste årene gjør leveforholdene forferdelige. Konflikten mellom Israel og Palestina strekker seg langt tilbake i tid. Sentralt i konflikten er Jerusalem, som både israelerne og palestinerne ser på som sin hovedstad.

I løpet av de siste ukene har resten av verden vært vitne til opptøyer og bombing som startet for alvor da israelsk politi stormet al-Aqsa moskeen på tempelhøyden (Haram al-Sharif). Konflikten tok en ny vending da Hamas svarte med å skyte raketter mot Israel fra Gaza. Israelerne svarte så med kraftige angrep tilbake. Flere bygg har blitt bombet på Gaza. Blant annet flere medieorganisasjoners bygninger som har medført minimalt av mediedekning fra området. Det verden får innsyn i nå er videoer som deles av overlevende.

Den 12. og 13. mai skulle mange på Gaza feire Id. Istedenfor måtte barn, gamle og unge klamre seg til hverandre, livredde for bombeangrep. Resultatet er at unge mennesker på min egen alder vokser opp i et stort utendørsfengsel. Israel vil helst annektere hele Vestbredden og har innført et apartheidsystem der som gir mennesker ulike rettigheter basert på deres etnisitet. Det er på tide å kreve at Israel hever blokaden av Gaza og stanser utbyggingen av de ulovlige bosettingene. Det er på tide å ta i bruk alle ikke-voldelige virkemidler.

Ingen skal måtte oppleve å leve i frykt for bomber, missiler eller terrorangrep, slik både palestinske og israelske barn og voksne gjør i dag og har gjort i mange tiår. Dette er på den andre siden ikke en krig mellom likeverdige partnere. Det er en historie med gjentatte og systematiske overgrep mot palestinerne. Det er en historie der Israel gang på gang bruker sin overmakt til å ekspandere, og en historie der verdenssamfunnet står lammet tilbake og ser på det som i praksis er krigsforbrytelser.

Du synes kanskje dette er fjernt midt i eksamenstiden. Men det er viktig at DU engasjerer deg og gir uttrykk for at du ikke aksepterer denne uretten lenger. Om du er engasjert i saken meld deg inn i Palestinakomiteen i Norge og bli med og krev at Norge må bruke sitt sete i sikkerhetsrådet til å fordømme Israels blokade av Gaza og angrep på palestinske sivile. Søk kunnskap, støtt organisasjoner som jobber for å styrke palestinske rettigheter. Spre ordet og spre informasjonen om okkupasjonen. Det er klart at denne konflikten ikke kan fikses av enkeltpersoner, men jo mer opplyste vi er og jo mer vi engasjerer oss, desto mer press legger vi på det internasjonale samfunnet.

Lykke til med eksamen!

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

Les flere ytringer her.

Powered by Labrador CMS