Håper desperat at kravet om en meters avstand blir fjernet

- Jeg vil ha meteren bort i dag, sier faglærer Oddveig Storstad.

- Å undervise foran en skjerm suger energi ut av meg, sier Oddveig Storstad.
Publisert Sist oppdatert

Regjeringa har bebudet en presskonferanse klokka 19 i dag, tirsdag. Der er det ventet at det blir lettelser i koronatiltakene. Kilder sier til VG at kravet om å holde en meter avstand til hverandre trolig blir opprettholdt, men det meste er uklart akkurat nå.

For Storstad er tålmodigheten slutt. Førsteamanuensen ved Institutt for lærerutdanning er mektig lei av digital undervisning og av å se på en skjerm dag ut og dag inn.

- Jeg vil ha meteren fjernet, først og fremst på grunn av studentene. Vi snakker om det når vi har digital undervisning. De sier de savner å treffe hverandre.

De ansatte bruker mye tid på å koordinere logistikken. Selv skal Storstad ha en heldags samlingsbasert undervisning om ei drøy uke. Blir meteren opprettholdt, må hun bruke to rom og springe mellom. Da blir det fort digitalt i stedet.

- Jeg skal love at det har vi hatt mer enn nok av. Å sitte foran en skjerm en hel dag, det er ikke bra.

- Er du ikke redd for at du selv eller dine studenter kan bli smittet hvis meteren fjernes?

Vi blir antakelig smittet, men er vi ikke nå kommet dit vi ville for to år siden?

- Nei, det er jeg ikke. Vi blir antakelig smittet, men er vi ikke nå kommet dit vi ville for to år siden? Vi er vaksinert, og de aller fleste kommer gjennom dette med litt sykdom. Det kan være noen må melde avbud fra forelesninger, men vi må tåle en forkjølelse.

- Suger energi ut av meg

Det er store ulemper ved å fortsette med digital undervisning, ifølge Storstad. Å ikke samle studentene rammer kvaliteten på undervisninga og hva studentene lærer. Og ikke minst går det utover det sosiale. Meteren står ikke lenger i forhold til hvor farlig viruset er, argumenterer hun.

- Jeg kjenner forskjellen på å undervise foran skjerm. Det suger energien ut av meg. Å ha fysisk undervisning, gir energi. Bare det å ha øyekontakt med studentene, bare da ser jeg om de skjønner det jeg snakker om, eller om jeg bør ta en runde til.

På skjerm er det helt annerledes. Er de der? Følger de med?

- Det er fryktelig frustrerende og jeg føler at jeg ikke gjør en god nok jobb.

- Tror du det blir annonsert på pressekonferansen i kveld at meteren fjernes?

- Jeg håper desperat, sier Oddveig Storstad.

Samstemte rektorer

Også rektorene ved landets største universiteter er enige i at kravet om en meter avstand blir fjernet. Én av dem er rektor Anne Borg ved NTNU:

– Regjeringen har lenge sagt at de vil prioritere lettelser for barn og unge, og jeg håper dette inkluderer å fjerne meteren fra undervisningen på universitet og høyskoler, sier Borg til VG.

På forhånd har Svein Stølen gitt klart uttrykk i Khrono for at meteren må bort.

– Nå tenker jeg at det er helt nødvendig at meteren faller for undervisningssektoren. Det er den som virkelig legger begrensninger for studentene, og meteren må falle, sier han til VG tirsdag.

UiBs rektor Margareth Hagen mener også det er på høy tid at studentene får livet sitt tilbake. Hun ser heller ingen grunn til at det skal være strengere regler ved universiteter enn ved videregående skoler, ifølge avisa. Oslomet vil også fjerne meteren.

Onsdag morgen er rektorene ved alle universitetene kalt inn til møte om pandemien med kunnskapsministeren. NTNU vil komme med nærmere informasjon om regler og råd for undervisning, forskning og administrativ virksomhet framover. Informasjonen legges ut på Innsida og sendes på e-post, melder Innsida.