NTNU blant de beste i Europa til å beskytte forskningsdata

NTNU tror sikkerhetssertifikatene vil åpne for nye forskningsmuligheter.

Dokumentert beskyttelse av sensitive data blir stadig viktigere når universitetene samarbeider med tunge internasjonale partnere.
Publisert

HUNT Cloud - skytjenesten som er hjemmet til majoriteten av de sensitive forskningsdataene ved NTNU - har fått fornyet sine internasjonale sertifikater for datasikkerhet og kvalitet, og samsvarer i tillegg med både norske og amerikanske helselover.

Oddgeir Lingaas Holmen

- Til sammen fører dette NTNU helt i toppen blant europeiske universiteter når det gjelder å dokumentere trygg håndtering av forskningsdata. Dette tror vi åpner nye forskningsmuligheter, sier Oddgeir Lingaas Holmen ved HUNT Cloud i en pressemelding.

Dokumentert beskyttelse av sensitive data blir nemlig stadig viktigere ved store internasjonale samarbeid. Geminisenter for sepsisforskning ved Institutt for sirkulasjon og bildediagnostikk leder flere slike samarbeid.

- Når vi koordinerer store sepsisprosjekter med tunge internasjonale partnere, er dokumenterte sikkerhetsnivå en viktig nøkkel for å bringe data og analyser hjem til NTNU, sier Erik Solligård, leder for senteret, i pressmeldingen.

Erik Solligård

De internasjonale sertifikatene er ifølge pressemeldingen vanskelige å få og enda vanskeligere å beholde. For å få dem gjennomfører et uavhengig revisjonsfirma en sjekk av om både datasentre, infrastruktur og driftskultur følger kravene. Godkjenningen gjelder for tre år med årlige kontroller for å sjekke at alt fremdeles er på stell.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.