NTNU blant de beste i Europa til å beskytte forskningsdata

NTNU tror sikkerhetssertifikatene vil åpne for nye forskningsmuligheter.

Dokumentert beskyttelse av sensitive data blir stadig viktigere når universitetene samarbeider med tunge internasjonale partnere.
Dokumentert beskyttelse av sensitive data blir stadig viktigere når universitetene samarbeider med tunge internasjonale partnere.
Publisert

HUNT Cloud - skytjenesten som er hjemmet til majoriteten av de sensitive forskningsdataene ved NTNU - har fått fornyet sine internasjonale sertifikater for datasikkerhet og kvalitet, og samsvarer i tillegg med både norske og amerikanske helselover.

Oddgeir Lingaas Holmen
Oddgeir Lingaas Holmen

- Til sammen fører dette NTNU helt i toppen blant europeiske universiteter når det gjelder å dokumentere trygg håndtering av forskningsdata. Dette tror vi åpner nye forskningsmuligheter, sier Oddgeir Lingaas Holmen ved HUNT Cloud i en pressemelding.

Dokumentert beskyttelse av sensitive data blir nemlig stadig viktigere ved store internasjonale samarbeid. Geminisenter for sepsisforskning ved Institutt for sirkulasjon og bildediagnostikk leder flere slike samarbeid.

- Når vi koordinerer store sepsisprosjekter med tunge internasjonale partnere, er dokumenterte sikkerhetsnivå en viktig nøkkel for å bringe data og analyser hjem til NTNU, sier Erik Solligård, leder for senteret, i pressmeldingen.

Erik Solligård
Erik Solligård

De internasjonale sertifikatene er ifølge pressemeldingen vanskelige å få og enda vanskeligere å beholde. For å få dem gjennomfører et uavhengig revisjonsfirma en sjekk av om både datasentre, infrastruktur og driftskultur følger kravene. Godkjenningen gjelder for tre år med årlige kontroller for å sjekke at alt fremdeles er på stell.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.