immatrikulering

- Fadderne skal ikke være der for seg selv

I år skulle de nye studentene ved NTNU møte medstudentene sine før den felles immatrikuleringssermonien. Mandag morgen var Dokkhuset fylt med spente faddere og fadderbarn på statsvitenskap.

Fadderne på statsvitenskap er klare for å ta i mot nye studenter før de skal dra felles på immatrikulering.
Publisert Sist oppdatert

Mandag morgen hadde mange spente fadderbarn møtt opp på Dokkhuset for semesterstart med linjeforeningen Leviathan før immatrikuleringen kl. 14 på Gløshaugen

I år er første gang på tre år at immatrikuleringen på NTNU foregår fysisk, og både fadderbarn og faddere håper på en fadderuke i kjent gammel stil.

Har jobbet intensivt

Mia Skrede er faddersjef i Leviathan, Linjeforeningen for Statsvitenskap. Hun ble med i fadderkomiteen til linjeforeningen for litt under et år, og har jobbet intensivt med å få i stand alt de siste par månedene.

Mia Skrede er faddersjef i Leviatan, og gleder seg masse til fadderuka nå begynner.

Faddersjefen er utrolig glad for at fadderuka nå er i gang.

- Det har blitt en del av sommerferien min som har gått med til dette. Det er ganske mye innsats som er lagt i for at studentene skal få en god start på studietiden, forteller hun.

Over 100 faddere

Leviathan har i år ansvar for over 160 fadderbarn. Samtidig forteller Skrede at de er over 100 faddere.

- I år har det vært et enormt engasjement for fadderuka hos oss. Det er et privilegium, sier hun.

Det å ha mange faddere er bra, for faddersjefen kan også dele at uværet Hans har satt en stopper for at noen av fadderne kommer seg til fadderuka.

- Vi har noen faddere som kommer noen dager for sent, og så har vi også sendt ut en mail til fadderbarna og etterspurt om de klarer å møte fra dag en. 

De skal ha fått beskjed om noen værfaste fadderbarn, men også noen som har andre grunner for at de kommer for sent. 

- Da bare registrerer vi dem bare, og så får vi håndtere det litt som det kommer, forteller Skrede.

NTNU har allerede meldt at de som ikke kan møte pga. uværet Hans ikke kommer til å miste skoleplassen om de ikke klarer å møte til immatrikulering. De er kun nødt til å si ifra til studieprogrammet

Faddersjefen Skrede har også troa på at alt kommer til å ordne seg.

Håper på nye venner

Ylva Sofie Lærum er ny student på statsvitenskap og håper fadderuka kan bli en god mulighet for henne til å bli kjent med andre studenter og få seg noen venner.

Ylva Sofie Lærum gleder seg til å komme i gang med studiehverdagen.

Hun har det siste året gått på folkehøyskole, og gleder seg til å komme litt inn i den nye studiehverdagen. Samtidig ser Lærum veldig fram til alt som skjer i fadderuken.

- Jeg tror det blir gøy med alle festene. Samtidig er jeg veldig glad i temafester og det å kle seg ut, så jeg tror det blir veldig morsomt.

Etter fadderuken håper Lærum at hun kan bli en del av frivilligheten i byen.

- Jeg har vært litt frivillig i ulike ting før, og synes det er gøy, så jeg har litt lyst til å søke Samfundet, forteller hun.

En trygg start

Christian Ryssdal er fadder for Leviathan og har gledet seg masse til fadderuka som nå starter. Dette er den fjerde fadderuka han er med på. Han gleder seg også mest til å dra hybel til hybel med de nye fadderbarna. 

Fadder på statsvitenskap Christian Ryssdal viser en fadderkontrakt som alle faddere må skrive under på.

Fadderuka tror han at gir de nye studentene er god start på studiene i Trondheim.

- Det å betrygge dem tror jeg er veldig viktig. Å vise de at studiene ikke er så stress som de frykter, sier han.

Han tror at det er viktig at fadderne skaper trygghet for fadderbarna.

- Fadderne ikke skal være der for seg selv, men de nye studentene, om de er det tror jeg at fadderuka blir bra, forteller Ryssdal.

- Selv om fadderuka også er veldig hyggelig for fadderne, er det fadderbarna som skal gå først i køen, konstaterer han.

Oppmerksom rundt drikkepress

Selv om han mener at linjeforeningen Leviathan er gode på å ikke bidra til drikkepress i fadderuka, er han ærlig om at det er en overvekt av arrangementene som legger opp til alkoholkonsum. Det at det fortsatt ikke skal være drikkepress er noe han mener det er viktig å ha i bakhodet.

- Det er selvfølgelig gøy for oss som liker det, og vi kunne nok hatt litt flere edru arrangementer. Men det er absolutt noe som vi bare må være oppmerksom på.

Til etter fadderuka har Ryssdal et viktig tips til de nye studentene.

- Begynn å studer med en gang. Ikke utsett semesteroppgaven til siste stund, når du får en oppgave som begynner å telle så er du så jævlig i helvete liksom.