FHI-ansatte ba forsker endre i koronastudie om barnesmitte

Infeksjonsmedisiner og forsker Nina Langeland (UiB) fikk en e-post fra flere ansatte i FHI, der de ba henne endre deler av konklusjonen i en forskningsartikkel om barnesmitte.

Fant at barn ble koronasmittet like lett som voksne - fikk mail fra FHI.
Fant at barn ble koronasmittet like lett som voksne - fikk mail fra FHI.
Publisert

Nina Langeland mottok e-posten fra FHI-forsker Pål Surén, skriver VG.

– Han ønsket en endring i en setning i konklusjonen, der vi sier at på bakgrunn av våre funn, der vi ser at barn blir smittet like lett som voksne, må man ta hensyn til barn når man planlegger smitteregulerende tiltak, sier Nina Langeland til VG.

E-posten hadde Margrethe Greve-Isdahl, Tone Johansen, Siri Feruglio og Elisabeth Astrup på kopi og e-posten er undertegnet med alle navn.

«Høy temperatur rundt temaet»

Langeland oppfordres til å endre på setningen, fordi «formuleringen nå brukes som argument for skolestenging og strengere smitteverntiltak i skolene».

Artikkelen ble skrevet av Langeland og kolleger i september 2020. Surén tok kontakt i januar 2021, da artikkelen lå som en preprint. Langeland forsvarte konklusjonen sin.

Suren fulgte opp med at han ville foretrukket at setningen ikke sto der, og legger til:

«Det er ekstremt høy temperatur rundt temaet nå (...) Vi kan komme i en situasjon hvor vi fra FHI må ta offentlig avstand fra formuleringen. Det vil være synd, fordi det vil se ut som vi underkjenner en studie som vi egentlig mener er god og verdifull, og som vi gjerne vil bruke som referanse i andre sammenhenger.»

VG har hatt innsyn i mailutvekslingen.

Stoltenberg unnskyldte

Langeland fulgte ikke oppfordringene fra FHI, og artikkelen ble publisert i Lancet Europe. Hun sier hun ble irritert over innblandingen, men at hun så la det bak seg.

FHI-direktør Camilla Stoltenberg ringte henne i ettertid og ba om unnskyldning. Hun sier til VG at FHI verken ønsker eller kan styre andres forskning. VG har ikke lyktes i å få kommentar til saken fra noen av avsenderne av e-posten.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.