Ytring

Kjernekraftpromotør Emblemsvåg snakker tendensiøst til unge

Tor Haakon Bakken reagerer på Embelmsvågs ensidig fremstilling av kjernekraft under Forskernatt: - Kjernekraftens fordeler ble behørig omtalt, men problemstillinger knyttet til håndtering og lagring av avfall ble bagatellisert.

- Jeg er overhodet ingen kjernekraftekspert, men jeg har lest nok til å forstå at dette innlegget ikke presenterer kjernekraft på en balansert måte, skriver Tor Haakon Bakken.
- Jeg er overhodet ingen kjernekraftekspert, men jeg har lest nok til å forstå at dette innlegget ikke presenterer kjernekraft på en balansert måte, skriver Tor Haakon Bakken.
Publisert

Fredag 29. september deltok jeg på Forskernatt i forbindelse med satsningen på «bærekraftig vannkraft». Dette var et arrangement der hensikten var å vise fram forskning ved NTNU og som en arena for å rekruttere unge til forskning og universitetsstudier. 

Etter foredraget: «Vannkraft på naturens premisser» som to PhD-studenter fra Institutt for biologi og Institutt for bygg- og miljøteknikk holdt, overvar jeg innlegget om kjernekraft av Jan Emblemsvåg fra Institutt for havromsoperasjoner og byggteknikk. Det var ganske sjokkerende.

Jeg er overhodet ingen kjernekraftekspert, men jeg har lest nok til å forstå at dette innlegget ikke presenterer kjernekraft på en balansert måte.

Kjernekraftens fordeler ble behørig omtalt, men problemstillinger knyttet til håndtering og lagring av avfall ble bagatellisert. Ulykker med spredning av radioaktive stoffer ble heller ikke nevnt. Avfallet ble tvert imot omtalt som en ressurs som kan dekke Norges kraftbehov i tusenvis av år framover. 

Hvis man ignorerer disse to hovedinnvendingene mot kjernekraft så kommer kjernekraften ganske godt ut, og det er da ikke rart at ungdommen nikker anerkjennende til at «dette bør man virkelig satse på».

Emblemsvåg; hvorfor forteller du ikke de unge, kommende studentene om det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) sin store bekymring for sikkerheten ved det russisk-okkuperte kjernekraftverket Zaporizjzja i Ukraina?

Hvorfor forteller du ikke de unge om de 2.5 tonn med anriket uran på avveie i Libya tidligere i år og hvilken trussel slikt avfall kan utgjøre hvis det kommer i hendene på terrorister? 

Enig eller uenig?

Send oss din ytring på:

Hvorfor forteller du ikke om alle de tusenvis av reinsdyr som er nedslaktet i Norge, flere tusen kilometer unna Tsjernobyl, i etterkant av den fatale ulykken i 1986.

Det synes jeg du bør gjøre neste gang du snakker om kjernekraften.

Jeg synes også det er verdt å tenke over hvorvidt NTNU skal gi kjernekraften så stor plass ved et slikt rekrutteringsarrangement. Ja, det skaper masse oppmerksom når Emblemsvåg presenterer det han kaller «hav av muligheter» som finnes rundt denne teknologien. Men, er det den oppmerksomheten vi trenger hvis den ikke er framstilt på en noenlunde balansert måte?