Kavlipriser hedrer forskning på solceller, verdensrommet og hjernen

Elleve forskere fra Belgia, Danmark, Frankrike, Israel, Libanon og USA tildeles Kavliprisen 2022 for forskning på solceller, verdensrommet og hjernen.

Publisert Sist oppdatert

Kavliprisene er tre forskningspriser som deles ut i Oslo annenhvert år av den amerikanske stiftelsen Kavli Foundation i samarbeid med Det Norske Videnskaps-Akademi og Kunnskapsdepartementet annethvert år.

Prisene deles ut innenfor områdene astrofysikk, nanovitenskap og nevrovitenskap. Hver av de tre prisene består av 1 million dollar og en gullmedalje.

Astrofysikk-prisen deles ut til belgiske Conny Aerts, danske Jørgen Christensen-Dalsgaard og amerikanske Roger Ulrich. Prisen for nevrovitenskap går til Jean-Louis Mandel fra Frankrike, Harry T. Orr og Christopher A. Walsh fra USA og Huda Y. Zoghbi som er halvt libanesisk og halvt amerikansk.

Prisen for nanovitenskap går til David L. Allara, Ralph G. Nuzzo og George Whitesides fra USA og Jacob Sagiv fra Israel.

– Vi hedrer vinnerne av Kavliprisen 2022 for deres bidrag til vitenskap og samfunn. Denne forskningen har skapt nye felt, åpnet nye områder for vitenskapelig forskning og fremmet vitenskap til fordel for oss alle, sier president Lise Øvreås i Det Norske Videnskaps-Akademi.

Banebrytende forskning

De tre astrofysikk-prisvinnerne mottar prisen for nyskapende forskning som har lagt grunnlaget for teorien om sol- og stjernestruktur og revolusjonert forståelsen av stjernenes indre, ifølge juryen.

Prisen for nanovitenskap deles ut til den israelske forskeren og de tre amerikanerne for deres forskning som brukes i alt fra medisinske diagnostikkverktøy til halvlederenheter og maling.

Nevrovitenskap-prisen hedrer oppdagelsen av gener som indirekte forårsaker en rekke alvorlige hjernesykdommer. De fire forskerne har lagt et viktig grunnlag for nevrovitenskapelig forskning, ifølge juryen.

Regjeringen gratulerer

Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) gratulerer prisvinnerne på vegne av regjeringen.

– Takket være deres arbeid over mange tiår, forstår vi nå mer om stjerners indre, og vi har fått nanoteknologi som kan brukes i alt fra batterier til covid-tester. Forskerne i nevrovitenskap har avdekket det genetiske grunnlaget for flere sykdommer i hjernen, og det er nå mulig å gi en diagnose tidligere. Noe som er svært viktig for mange barn og deres familier, sier Borten Moe i en pressemelding.

Kavliprisen ble opprettet av den norsk-amerikanske forretningsmannen Fred Kavli (1927-2013). Prisen ble utdelt for første gang i 2008. Den er blitt tildelt flere titalls forskere fra land over hele verden.

Prisen deles vanligvis ut i Oslo under en seremoni ledet av kong Harald etterfulgt av en bankett i Oslo rådhus. I år deles prisen ut i begynnelsen av september.