Technoport:

NTNU-professor ble kåret til årets kvinnelige entreprenør

- Dette betyr at ideen min var mulig å gjennomføre, sier Seram Coatings-gründer Nuria Espallargas.
Espallargas ble gratulert av blant annet kronprinsparet, næringsministeren og kulturminiteren etter å ha mottatt prisen. 
    
      (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Espallargas ble gratulert av blant annet kronprinsparet, næringsministeren og kulturminiteren etter å ha mottatt prisen.  Foto: KRISTOFFER FURBERG

- Vinneren har utviklet et umulig og unikt produkt, og laget et firma med stort potensial for global vekst, sa kulturminister Linda C. Hofstad Helleland foran flere hundre tilskuere under Technoport tirsdag ettermiddag.

Da var det for de fleste klart at det var NTNU-professor og Seram Coatings-gründer Nuria Espallargas det var snakk om.

Supersterkt materiale til industrien

Seram Coatings omdanner silisiumkarbid til pulver. I pulverform kan stoffet sprøytes på og kan brukes til å legge et supersterkt lag på metall i industrien. Dette forlenger levetiden og forbedrer miljøaspektet.

- Dette betyr mye. Det betyr at ideen min var mulig å gjennomføre, sier Espallargas til UA.

- Det var tre imponerende kandidater, men det er fantastisk hyggelig at vår kandidat vant. Hun har funnet opp en helt ny teknologi, som gjør at flyteknologi og slitasjematerialer kan vare mye lengre. Dette er virkelig en pris verdig sier NTNU-rektor Gunnar Bovim.

Kvinner er underrepresentert i teknologibedrifter

Det var direktør Anita Krohn Traaseth i Innovasjon Norge som ledet arrangementet der Espallargas stakk av med seieren.

Prisutdelingen og talene bar sterkt preg av at det hele foregikk på Kvinnedagen, 8. mars.

- Kvinner er fortsatt alvorlig underrepresentert i teknologibedrifter. Dette er noe Innovasjon Norge ønsker å forandre. Vi trenger ikke bare flere kvinnelige entreprenører, men flere kvinnelige ledere og investorer, sa Traaseth fra scenen.

Espallargas mottar 500 000 kroner, samt en profesjonell mentor eller et akseleratorprogram som prisvinner.

Norge fikk ros av FN-leder

På første rad satt et applauderende kronprinspar. Kronprinsesse Mette-Marit signerte mandag en avtale med FN-organisasjonen UN Women om samarbeid for å fremme innovasjon. Programdirektør Maria Noel Vaeza i UN Women var også på scenen under prisutdelingen tirsdag og roste arbeidet som gjøres for likestilling i Norge.

- Først av alt: Gratulerer med kvinnedagen! Vi er på rett spor, men det er fortsatt langt igjen til vi kan si at menn og kvinner har like rettigheter i verden. Hvis du ser på Norges hundre største bedrifter, har 93 av dem mannlige ledere. Hvis vi skal få gjort noe med det, må vi oppmuntre flere kvinner til å studere teknologi, sa næringsminister Monica Mæland, før kulturministeren tok ordet:

- Vi trenger flere entreprenører, både i Norge og i verden. Vi trenger også flere kvinner, for det er nøkkelen til å løse utfordringene menneskeheten står overfor i dag. Alle skal oppmuntres til å bidra, uavhengig av kjønn og bakgrunn. Derfor er denne prisen veldig viktig.

Skal være forbilder

Søknadskriteriene til prisen Female entrepreneur var blant annet at ideen bedriften bygger på må være teknologibasert, og at gründeren må kunne vise til gjennomføringsevne og markedsforståelse. I tillegg skal forretningsideen være nytenkende og bærekraftig, samt ha potensial for vekst.

Det er Innovasjon Norge og Nærings- og fiskeridepartementet som deler ut prisen, og de legger også vekt på at vinneren skal være en god rollemodell. For det er nettopp å få fram gode rollemodeller og å inspirere andre kvinner som er formålet med prisen. Female entrepreneur har også blitt utdelt tidligere, men det er første gang den deles ut med spesielt fokus på teknologi.

NTNU-bakgrunn

Foruten Espallargas var Marianne Haugland Hindsgaul og Siv Hilde Houmb finalister.

Haugland Hindsgaul er grunnlegger av Bybbly Group AS, som er en plattform for «tingenes internett». Selskapet gjør det mulig for butikker å samle data og tilbakemeldinger fra kunder i sanntid.

Siv Hilde Houmb er gründer av Secure-NOK. De jobber med dataprogram for å stanse dataangrep på kritisk infrastruktur. Blant annet gjelder dette innen olje-, gass- og kraftindustrien. Houmb har for øvrig doktorgrad i datasikkerhet fra NTNU.

null
Technoport
 • Technoport består blant annet av en årlig teknologikonferanse og drives som en ideell organisasjon. Oppstarten var i 2005.
 • Partnere i Technoport er blant annet NTNU, Sintef, Sør-Trøndelag fylkeskommune, Innovasjon Norge, Trondheim kommune, Statoil, Sparebank1 og Enova.
 • Målet med Technoport er å stimulere innovasjon ved å organisere arrangementer for entreprenører, investorer, bedriftsledere, studenter, forskere og drømmere.
Nuria Espallargas er professor ved Institutt for maskinteknikk og produksjon ved NTNU, gründer av Seram coatings og vinner av Female entrepreneur 2017. Til høyre er de to andre finalistene, Marianne Haugland Hindsgaul og Siv Hilde Houmb. 
    
      (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Nuria Espallargas er professor ved Institutt for maskinteknikk og produksjon ved NTNU, gründer av Seram coatings og vinner av Female entrepreneur 2017. Til høyre er de to andre finalistene, Marianne Haugland Hindsgaul og Siv Hilde Houmb.  Foto: KRISTOFFER FURBERG

Programdirektør Maria Noel Vaeza i UN Women roste arbeidet som gjøres for likestilling i Norge. 
    
      (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Programdirektør Maria Noel Vaeza i UN Women roste arbeidet som gjøres for likestilling i Norge.  Foto: KRISTOFFER FURBERG

Relaterte artikler

- Vær deg selv, og vis lidenskapen din

Charles Adler var med på å starte verdens største folkefinansieringsplattform, men ikke alle ideer passer til crowdfunding, sier han til UA.

Har hjulpet 100 prosjekter på fem år

Fødselshjelperen NTNU Discovery hjelper til med å realisere ideer i tidlig fase. Nå feirer de femårsjubileum.

Millioner til Technoport sikrer langsiktig satsing

NTNU gir 10 millioner kroner over fem år til Technoport. Målet til foreningen og teknologikonferansen er å skape 10 000 nye arbeidsplasser i teknologibedrifter i regionen.

Kjente akademikere kommer til Technoport

Karin Veltman Knox skal snakke om big data. Wiebe Bijker foredrar om hvordan samfunnet former teknologien.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

UA mener:

Dekantilsettinger: Utvalget av kandidater er for skrint

Prosessen med å ansette prorektorer er avsluttet. Snart skjer tilsetting av NTNUs dekaner. Sikrer dagens ordning at man får et godt nok utvalg av kandidater? Tja.

Gjesteskribenten:

Jeg valgte å si nei til cellegift

Mitt såkalte valg var jo ikke noe som ble gitt meg. Det oppsto fordi jeg stilte spørsmål.

- Hvorfor er det viktig å diskutere medvirkning?

- Debatten om medvirkning kommer aldri opp ved utenlandske universiteter. Hvorfor er den så viktig i Norge? spurte eksternt styremedlem Maria Strømme.

PST: Kina og Russland spionerer på norsk oljeteknologi

PST mener russiske, kinesiske og andre lands etterretningsorganisasjoner henter informasjon om den Norske oljesektoren.