statsbudsjettet

Usikkert hva som skjer med Fripro

Det er foreløpig usikkert om det er flertall i Stortinget til å prioritere bevilgning til Fri prosjektstøtte.

Vil ikke forskuttere noe sosm helst: Freddy Andre Øvstegård under UHR-konferansen, flankert av Ola Borten Moe, Hege Bae Nyholdt, Abid Raja og Kari-Anne Jønnes.
Publisert Sist oppdatert

SV vil foreløpig ikke si om de vil prioritere Fripro i budsjettforhandlingene. Men Venstre støtter kravet om mer penger til fri forskning, ifølge Forskerforum.

Universitets- og høgskolerådet, Akademiet for yngre forskere, Akademikerne og Forskerforbundet har bedt Stortinget om å bevilge 200 millioner kroner til Fripro, Forskningsrådets store program for fri forskning.

SV er regjeringens foretrukne budsjettpartner, og er partiet de andre peker på i denne saken.

Partiet har allerede uttalt at de vil frede gratisprinsippet for de utenlandske studentene fra land utenfor EØS-området. Spørsmålet er om vil de gå med på en ekstrabevilgning til Fripro på 200 millioner kroner utover dette.

Freddy André Øvstegård, som sitter i utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget, sier til Forskerforum at SV holder på med å lage sitt alternative budsjett nå, og at han derfor ikke kan forskuttere noe.

Vil heller ikke love noe: Høyres Kari-Anne Jønnes.

– Det vi generelt kan si er at vi vil øke bevilgningene til forskning, sier Øvstegård.

Kari-Anne Jønnes fra Høyre vil heller ikke svare på om de vil kjempe for en ekstra Fripro-bevilgning. Også hun viser til at deres alternative statsbudsjett ikke er ferdig enda.

– Fripro er viktig, særlig for de unge forskerne, sier Jønnes til Forskerforum.