Færre unge vil ta høyere utdanning: – Pila peker i feil retning

Andelen unge mellom 15 og 25 år som vil ta høyere utdanning etter videregående skole, har gått ned med 7 prosentpoeng de siste to årene.

Sveinung Skule da tallene fra Samordna opptak ble lagt fram tidligere i år. Trenden nå er at færre vil ta høyere utdanning.
Publisert

- Vi ser at pila peker i feil retning med færre unge som ønsker å ta mer utdanning. Selv om mulighetene for å lære hele livet skal styrkes, bør vi snu denne trenden, sier direktør Sveinung Skule i Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir).

Tallene er hentet fra en fersk undersøkelse av unges utdannings- og yrkesvalg publisert av HK-dir.

Halvparten av respondentene mener det er vanskelig å forstå hvilke jobber man kan få med ulike utdanninger. I tillegg synes mer enn halvparten at det er tøft å velge riktig utdanning.

Undersøkelsen viser også at bare 29 prosent er fornøyd med rådgivningen de har fått på skolen i forbindelse med valg av videre utdanning. 34 prosent har svart at de er misfornøyde.

- Undersøkelsen viser at over halvparten ønsker også å snakke med en veileder ansikt til ansikt. En kombinasjon av gode digitale verktøy og kvalitet i karriereveiledning i skolen er derfor viktig for å hjelpe ungdom å velge riktig, sier Skule.