Amerikansk forsker mottok Holbergprisen

Under en høytidelig seremoni i Universitetsaulaen i Bergen ble den amerikanske teknologiprofessoren Sheila Jasanoff overrakt Holbergprisen av kronprins Haakon.

H.K.H Kronprins Haakon overrakte Holbergprisen til den amerikanske professoren Sheila Jasanoff i Aulaen.
H.K.H Kronprins Haakon overrakte Holbergprisen til den amerikanske professoren Sheila Jasanoff i Aulaen.
Publisert

For første gang siden 2019 kunne prisutdelingen finne sted i Norge.

– Jeg blir ydmyk av å stå her i dag som mottaker av Holbergprisen 2022. Det er ikke mulig for én person å uttrykke hva denne tildelingen betyr på dette punktet i vår felles historie, sa Jasanoff i sin takketale.

Forsker på sammenhenger mellom fagområder

Hun er professor i vitenskaps- og teknologistudier ved John F. Kennedy School of Government ved Harvard University.

Jasanoff regnes som en pioner innenfor fagfeltet, som belyser de komplekes sammenhengene mellom vitenskap, teknologi, juss, politikk og offentlighet.

I sin takketale la professoren vekt på at fagfeltet er svært dagsaktuelt, og at det tar for seg prekære samfunnsspørsmål. Jasanoff mener forskernes rolle som kritiske tenkere og moralske aktører, aldri har vært viktigere eller vanskeligere enn nå, ettersom de må konfrontere felles katastrofer og problemer: krig, pandemi, klimakrise, for å nevne noen.

Finsk teolog fikk Nils Klim-prisen

Forskningsprisen som er på 6 millioner kroner, tildeles for fremragende forskning innen fagfeltene humaniora, juss, samfunnsvitenskap og teologi.

I Universitetsaulaen i Bergen ble også Nils Klim-prisen delt ut til den finske teologen Elisa Uusimäki. Prisen er på 500.000 kroner og gis til en nordisk forsker under 35 år som har utmerket seg innen Holbergprisens fagområder.

Prisen er oppkalt etter Ludvig Holbergs roman «Nils Klims reise til den underjordiske verden» fra 1741. Uusimäki, som jobber på universitetet i Aarhus, får prisen for sine studier av den antikke jødedommens litteratur og kultur.